Кандидатка на посаду голови Чигиринської міської об’єднаної територіальної громади Лариса Порожня заявила про те, що один з її агітаційних банерів було вкрадено, а інший – порізано. Окрім цього, вони не містять вихідних даних та були розміщені в місцях, що не передбачені для цього.

«Сьогодні вночі в одному селі було вкрадено мій банер, а в Тіньках серед білого дня було порізано ще один банер! Ясна річ, що дошкуляють тим, хто попереду»,написала Лариса Порожня на своїй сторінці у Faсebook 10 грудня.

Довірена особа кандидатки розповіла, що  один із банерів було викрадено у селі Галаганівка Чигиринського району, а вдень порізано і банер у селі Тіньки.

12 12 2018 Porognaa

До слова, банери не містять вихідних даних і розміщені на парканах приватних будинків, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

12 12 2018 Porognaa 2

«Домовляємося з людьми, розвішуємо на парканах», – зазначив телефоном представник від кандидатки. За його словами, до поліції за фактом пошкодження їхньої агітації, вони не зверталися.

«Прикро, що боротьба між кандидатами ведеться таким чином, адже у межах виборчої кампанії пошкодження агітаційних матеріалів сприймається, як перешкоджання діяльності кандидата і свідчить про низьку політичну культуру тих, хто це зробив, – зазначає представник ОПОРИ у Черкаській області. – Однак, у цій ситуації, схоже, що й сама кандидатка порушила дві норми статті закону щодо виготовлення і порядку розміщення друкованих агітаційних матеріалів. Адже, відповідно до частини 4 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування. Окрім цього, згідно 2 частини цієї ж статті: «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

23 грудня відбудуться вибори в 125 об’єднаних громадах, зокрема на Черкащині вибори пройдуть у 27 громадах.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.