Впродовж червня – жовтня 2018 року зафіксовано 39 випадків непрямої агітації з ймовірним використанням бюджетних ресурсів у Рівненській області. Найчастіше технологію «самопіару» на бюджетних ресурсах використовував народний депутат Василь Яніцький – 27 випадків, Юрій Вознюк та Олександр Дехтярчук – у шести випадках.  Про це свідчать дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА здійснила моніторинг та відслідкувала ймовірні випадкивикористаннянародними депутатами та політичними партіями бюджетних ресурсів у цілях дочасної непрямої агітації. Зокрема, предметом дослідження стала субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій, кошти Державного фонду регіонального розвитку та Дорожнього фонду, а також інші бюджетні програми і ресурси.

Серед мажоритарників Рівненщини найчастіше використовував технологію «самопіару» на бюджетних ресурсах народний депутат Василь Яніцький («Блок Петра Порошенка «Солідарність») - 27 випадків. До речі, народний обранець входить до п’ятірки «лідерів» серед нардепів України за кількістю виявлених випадків використання бюджетних коштів з метою непрямої агітації.

Зафіксовані випадки непрямої агітації на користь народного депутата з ймовірним використанням бюджетних ресурсів за участі державних органів влади та посадових осіб у матеріалах на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування та персональних сторінках держслужбовців у соціальній мережі Facebook: сторінка першого заступника голови Рокитнівської РДА Олексія Берташа, начальниці Управління освіти Варашської міської ради Олени Корень, а також на сайтах Рокитнівської районної державної адміністрації та Рокитнівської районної ради.

5 липня перший заступник голови Рокитнівської РДА Олексій Берташ на своїй сторінці в Facebook повідомив про те, що черговий мільйон гривень отримає на відбудову соціально-економічних об’єктів Рокитнівський район з депутатського фонду Василя Яніцького на підставі Постанови Кабміну. Посадовець також додав, що кошти у вигляді державної субвенції до місцевих бюджетів надійдуть вже найближчим часом.

12.12.2018 Rivnenska subventciia 1

16 червня на своїй сторінці у Facebook помічниця народного депутата Василя Яніцького Оксана Слободзян, зокрема, написала, що за «кошти, виділені народним депутатом із свого фонду, відремонтовано клуб у Зелені». Проте варто зазначити, що на ремонт були закладені кошти субвенції на соціально-економічний розвиток у 2017 році загальним обсягом 113 тисяч гривень.

12.12.2018 Rivnenska subventciia 2

Для прикладу, у матеріалі щодо робочого візиту до сіл Дубровицького району, який відбувся 25 червня, неодноразово згадувалось, що завдяки підтримці та за сприяння народного депутата Василя Яніцького відбулисьзаміна вікон та дверей у дошкільному навчальному закладі й поява дитячого ігрового майданчику (с. Берестя), заміна вікон та дверей у школі і телевізор у подарунок (с. Нивецьк), виділення до 1 мільйонів гривень та ноутбук і телевізор у подарунок (с. Осова), будівництво водогону (м. Дубровиця).

12.12.2018 Rivnenska subventciia 3

Активність інших депутатів – мажоритарників Рівненщині є значно нижчою: у Юрія Вознюка («Народний фронт») виявлено 6 випадків непрямої дочасної агітації з ймовірним використанням бюджетних коштів.

Серед них зафіксований випадок непрямої агітації за участі державних органів влади через публікацію матеріалу на офіційному сайті органу місцевого самоврядування. Зокрема, 18 липня матеріал про встановлення дитячих у селах Українка, Грозів, Вельбівно та у Оженин був розміщений на сайтіОстрозької районної державної адміністраціїта наїх сторінці у соціальній мережі Facebook.

«Острозька районна державна адміністрація та сільські ради району щиро дякують народному депутату України Юрію Вознюку за сприяння у виділенні коштів», - наведено у публікації.

12.12.2018 Rivnenska subventciia 4

31 серпня на Facebook-сторінціГощанської районної центральної лікарні з’явилась публікація, де йдеться про візит Юрія Вознюка до медичного закладу:

«Головний лікар Козяр - Грицак Г.В. від імені пацієнтів та медичної спільноти подякувала за сприяння у заміні всіх дверних блоків приміщень ЦРЛ на енергоефективні».

12.12.2018 Rivnenska subventciia 5

17 липня Корнинський дошкільний навчальний закладна сторінці у Facebook опублікували повідомлення, де висловлюють слова подяки «за чудовий, яскравий, сучасний ігровий майданчик, а особливо народному депутату України Юрію Вознюку».

12.12.2018 Rivnenska subventciia 6

Народного депутата України Олександра Дехтярчука («Блок Петра Порошенка «Солідарність») також згадували у шести випадках поряд із використанням державних коштів на соціально-економічний розвиток, що може розцінюватися як непряма дочасна агітація. Щоразу нардеп повідомляв про виділення коштів з державного бюджету на соціально-економічний розвиток громад на власній сторінці у соцмережі: роботи із заміни покрівлі даху села Михайлівка, встановлення дитячого майданчику в Демидівській ОТГ, проведення ремонтних робіт стадіону в Радивилівській ОТГ, придбання 39 вікон для Боремельської школи, придбання обладнання для Дубенської гімназії №1.

Крім цього, двічі зафіксовані випадки непрямої агітації на офіційному сайті Демидівської селищної ради: щодо офіційного відкриття нового міні-футбольного поля зі штучним покриттям та відкриття дитячого ігрового майданчика на території Демидівської центральної районної лікарні. Крім цього, на сайті Радивилівської міської ради опублікований матеріал, в якому йдеться про візит депутата:

«Олександр Дехтярчук розпочав із огляду ходу реконструкції міського стадіону «Колос», де нині проводяться масштабні дороговартісні роботи по заміні покрівлі та облаштуванню сучасних глядацьких місць на трибунах. Поспілкувавшись, … народний депутат визначився з подальшими кроками у наданні практичної допомоги розвитку спорту в громаді та районі».

12.12.2018 Rivnenska subventciia 7

Загалом протягом червня – жовтня 2018 року представники ОПОРИ зафіксували 748 випадків ймовірного використання інфраструктурних проектів та соціально-економічних заходів у цілях імовірної непрямої дочасної агітації на користь народних депутатів України та політичних партій у різних регіонах України.

Громадянська мережа ОПОРА вкотре наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. Для цього ОПОРА підготувала ґрунтовні рекомендації, що будуть надіслані всім зацікавленим сторонам, у тому числі Кабінету Міністрів України.

Ознайомитись із всеукраїнським дослідженням можна за посиланням