23 грудня в 5 об’єднаних територіальних громадах на Чернігівщині мали б відбутися перші місцеві вибори голів та депутатів. Їх відклали через введення воєнного стану.

Перші вибори мали б пройти в 5 ОТГ: Киїнській (Чернігівський район), Борзнянській (однойменного району), Озерянській (Варвинського району), Хмільницькій (Чернігівській район) та Новобілоуській (Козелецького району).

4ernihiv 2018 12 03 FedorovВ десяти населених пунктах однієї з цих громад – Новобілоуській - проживає майже 5 600 виборців. Як каже її сільський голова Дмитро Федоров, один із шести кандидатів на посаду голови громади:

«Основне запитання у нас зараз стає це, які будуть у нас бюджетні відносини. Тобто, як нам далі працювати з бюджетом. Тому що попереду грудень і вже треба приймати якісь рішення. А друге – ми всі чекаємо, яка ж буде обстановка у нас у державі.»

4ernihiv 2018 12 03 Kudrik

За словами Ірини Кудрик,  директорки Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування, гроші для ОТГ  до держбюджету на наступний  рік закладені, як і освітні, медичні субвенції, базові та  реверсні дотації.

«Тому зараз питання: не буде сформовано нові ради, на які рахунки ті кошти надійдуть? Міністерство фінансів буде виконувати цей закон, ці кошти мають надходити на бюджетні рахунки тих рад, які є центральними садибами ОТГ. Але законодавчих підстав далі їх використовувати і використовувати на території всієї ОТГ – це питання і поки що воно залишається відкритим», - сказала вона.

Стосовно ж виборів, Ірина Кудрик не бачить, щоб громади щось втратили.

«ОТГ утворена, перші вибори відбудуться за будь-яких обставин, по завершенню періоду воєнного стану. І з того часу почнуть реалізовуватися повноваження рад ОТГ. Так, це відтерміновує на певний період у часі ті можливості, які прийшли з об’єднанням, дійсно це так і це неприємно. Але коли ми сьогодні говоримо про ті обставини, які спонукали до таких рішень, то тут треба зважувати питання безпеки в державі», - сказала вона.

Координаторка спостереження за виборами ОПОРИ в Чернігівській області нагадує, що Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в ОТГ на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними щодо належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу. Коли саме відбудуться вибори в громадах, поки що не відомо, це вирішуватиме Центральна виборча комісія, каже координаторка.

Додамо, що раніше ЦВК рекомендувала територіальним комісіям припинити організацію виборів в ОТГ.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)