На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу пройшли 149 поправок, перетнули позначку в 3000 поправок та закінчили розгляд глави про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

3 грудня відбулось тридцять перше засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні 4 народні депутати з 24 членів робочої групи: Юрій Дерев’янко, Наталія Новак, Руслан Сидорович, Олександр Черненко. Також були присутні помічники народних обранців Ольги Богомолець, Юрія Дерев’янка, Дмитра Добродомова, Юрія Левченка, Руслана Сидоровича та представники Громадянської мережі ОПОРА від громадськості.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи учасники розглянули статті 405-443 та 2952-3101 поправки до них. Таким чином, закінчили главу X про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим. Розглянули питання відмови в реєстрації та скасування реєстрації кандидатів у депутати, попередження за порушення виборчого законодавства, офіційного переліку організацій партій-суб’єктів виборчого процесу, гарантій діяльності кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим та партій, вимог до уповноваженого представника та уповноважених осіб, порядку їх реєстрації, заміни та повноважень, права організації партії мати офіційних спостерігачів, особливостей відкриття, формування та використання виборчих фондів, інформаційних буклетів та плакатів організацій партій, внесення змін до них, збалансованості поширення інформації про партії та висунутих ними кандидатів, проведення передвиборної агітації на виборах депутатів за рахунок коштів бюджету Автономної Республіки Крим, вимог до змісту виборчого бюлетеня, передачі виборчих бюлетенів окружним та дільничним виборчим комісіям, вимог до обладнання приміщень та кабін для голосування, порядку заповнення виборчого бюлетеня при голосуванні, особливостей підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, які підтримали регіональні виборчі списки організацій партій та окремих кандидатів, включених до регіональних виборчих списків організацій партій, відомостей спеціальної частини підсумкових протоколів дільничної та окружної виборчої комісії, транспортування виборчих документів дільничної виборчої комісії, особливостей розгляду виборчих документів окружними виборчими комісіями, протоколів про результати виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та відомостей до них, організацій партій, які мають право на участь у розподілі депутатських мандатів, виборчої квоти, встановлення кількості мандатів, отриманих регіональним виборчим списком кандидатів від організації партії, визначення депутатів, обраних у регіональному виборчому окрузі, встановлення кількості мандатів та визначення депутатів, обраних у єдиному республіканському виборчому окрузі, визнання виборів недійсними, офіційного опублікування результатів виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, заміщення депутатів, повноваження яких були достроково припинені.

З усіх поправок, які були сьогодні розглянуті, прийняті були лише 14.Решта поправок були відхилені, бо найчастіше пропонували корективи, які видозмінюють саму виборчу систему, що закладена в початковий текст Виборчого кодексу; стосувалися питань, які вже з самого початку вирішили визначити у перехідних положеннях; закладали політичну позицію, рішення щодо доцільності якої, на думку членів групи, має прийматися безпосередньо у сесійній залі під час голосування; на думку присутніх членів робочої групи пропоновані новації неможливо реалізувати.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в п'ятницю, 7 грудня, о 12:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №3102 (Глава XI. Вибори депутатів сільських, селищних, міських (малих міст), районних у містах, районних рад).

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.