Цієї осені окремих представників політичних партій, депутатів місцевих рад, а інколи і народних депутатів на Закарпатті спостерігачі ОПОРИ помітили у так званих благодійних акціях. Це вдалося зафіксувати з публічних джерел інформації, зокрема – партійних сайтів, сторінок політичних партій та окремих політиків у соціальній мережі Facebook. Разом з тим, на Закарпатті протягом останніх трьох місяців не зафіксовано відкритої роботи благодійних фондів при політичних партіях чи окремих політиків.

У вересні депутат Закарпатської обласної ради від ВО «Батьківщина» Петро Голубка передав м'ячі для місцевих команд під час відкриття спортивного майданчика на міському стадіоні м.Тячів ім.Л.Бийреша. Участь у цьому заході взяв і народний депутат від ВО «Батьківщина» Іван Крулько. Інформація про це є на сторінці обласної організації партії у Фейсбуку. Кількість подарованих м'ячів у новині не вказано.

29 11 2018 Zakarpattia batkivshyna balls

фото зі сторінки обласного осередку партії у ФБ

Крім цього, представник партії ВО «Батьківщина», депутат Закарпатської обласної ради Іван Куцина, як фізична особа, презентував комплект спортивної форми дівочої команди з міні-футболу Тячівської районної ДЮСШ. У новині від осередку партії наголошується, що депутат «постійно підтримує гравців та активно сприяє розвитку спорту на Тячівщині».

29 11 2018 Zakarpattia batkivshyna

фото зі сторінки обласного осередку партії у ФБ

Депутат Мукачівської міської ради, голова Мукачівської міської організації ВО «Батьківщина», Олександр Переста долучився до благодійної акції зі встановлення двох надгробних пам'ятників померлим інвалідам Афганської війни з Мукачева.

У новині на сайті Закарпатського осередку ВО «Батьківщина» не конкретизується вид благодійної допомоги, втім наголошено, що голова Закарпатської обласної парторганізації, депутат Закарпатської обласної ради Олександр Кеменяш допоміг в організації проведення фестивалю «Лемківська варта».

Організатором турніру із шашок в одному із сіл Хустського району області було молодіжне крило партії «Об`єднання «Самопоміч». У повідомленні від партійного осередку Facebook вказується, що переможці шашкового турніру отримали і грошові призи, втім конкретні суми не уточнюються.

Також у ролі благодійника помітили депутата Мукачівської районної ради від партії «Відродження» Георгія Горвата, за сприянням якого на День села Зняцева запросили народного артиста Івана Пилипця. Інформація про це розміщена на сторінці осередку партії у соціальній мережі.

У вересні, під час візиту до Ужгородського дитячого навчального закладу №1 та початкової школи в селі Минай, представники Закарпатського осередку партії «УКРОП» подарували навчальним закладам спортивний інвентар. Зокрема – м’ячі, скакалки, розвивальні ігри, набори для розваг у піску тощо.

 

29 11 2018 Zakarpattia ukrop inventar

фото з сайту партії

Також представники партії «УКРОП» розпочали на Закарпатті акцію безкоштовного протезування зубів пенсіонерам області. Акцію ініціював представник партії Олег Орос, який, власне, й проводить ці роботи. За інформацією, яка розміщена на сайті Закарпатського осередку партії, станом на сьогодні, вже виготовили протези для двох жінок. Акція безкоштовного протезування зубів діятиме до 2020 року. 

29 11 2018 Zakarpattia ukrop zuby

фото із сайту Закарпатського осередку партії «УКРОП»

За сприянням керівництва та активістів Закарпатського осередку партії УКРОП бібліотекам Перечинського району подарували книги «Проща» Василя Шкляра у спеціально виготовленій місцевими майстрами палітурці.

Голова Виноградівського осередку партії «УКРОП» Євген Ухач взяв участь в урочистостях з нагоди відзначення 60-річчя Веряцької школи. Він привітав педагогічний, учнівський та батьківський колективи з ювілеєм і передав закладу новий проектор, який придбали за сприяння народного депутата від партії «УКРОП» Тараса Батенка. Про це йдеться на сайті Закарпатського осередку партії.

Також представники Закарпатського осередку партії «УКРОП» провели конкурс на найкраще виконання української пісні в Ужгороді, переможцям якого дарували призи. Конкурс партійці організували у рамках відзначення Дня української писемності та мови, інформація про подію розміщена на сайті Закарпатського осередку партії «УКРОП».

Крім цього, ознаки благодійної діяльності проявляє народний депутат-мажоритарник, член депутатської групи «Воля народу» Василь Петьовка. Зокрема, у місцевих ЗМІ були повідомлення про факт привітання з Днем учителя працівників освіти від імені цього депутата в окрузі №72.

«Якби подібні акції із врученням подарунків виборцям від депутатів та представників партій проходили безпосередньо  в офіційні терміни виборчої кампанії, то така діяльність мала б ознаки так званого непрямого підкупу виборців і це було б приводом для звернення до правоохоронців. – зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області.Наразі ж про ситуацію доводиться говорити лише щодо рівня політичної культури. Як бачимо, окремі депутати вважають, що головне для їх виборців – це подарунок чи запрошення артиста на свято, а не системна робота в межах депутатських повноважень».

Нагадуємо, що згідно зі статтею 160 Кримінального кодексу України, вручення виборцям подарунків під час виборчих кампаній грозить потенційною кримінальною справою.  

«Здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років», – йдеться у статті 160 ККУ.

Також заборона передвиборної агітації з наданням виборцям грошей чи послуг заборонена законодавчо на виборах всіх рівнів.

Відповідно до пункту 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.

У пункті 14 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів» вказано: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Відповідно до пункту 4 статті 60 Закону «Про місцеві вибори», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.