Ківерцівська міська виборча комісія об’єднаної територіальної громади зареєструвала 271 кандидата у депутати до відповідної міської ради, висунутих 12 політичними партіями, та 6 кандидатів на посаду Ківерцівського міського голови ОТГ. Про це стало відомо представникам Громадянської мережі ОПОРА 30 листопада.

На посаду міського голови Ківерцівської міської ради об’єднаної територіальної громади зареєстровано шестеро кандидатів.

Зокрема, відповідно до постанов №2, №4, №6, №10, №16, №17 Ківерцівської міської виборчої комісії «Про реєстрацію кандидатів на посаду Ківерцівського міського голови об’єднаної територіальної громади» від 29 листопада 2018 р., на посаду очільника ОТГ претендують:

  1. Володимир Жгутов (висунутий шляхом самовисування);
  2. Анатолій Грицюк (висунутий Радикальною партією Олега Ляшка);
  3. Ірина Куцик (висунута шляхом самовисування);
  4. Юрій Тананайський (висунутий шляхом самовисування);
  5. Анатолій Король (висунутий шляхом самовисування);
  6. Андрій Медведь (висунутий партією «Громадський Рух «Народний Контроль»).

Нагадаємо, що відповідно дочастини 3 статті 2 Закону України «Про місцеві вибори»вибори депутатів міських рад проводятьсяза пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами, на які поділяється багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією міста згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм або територією утвореної об’єднаної міської територіальної громади.

Для участі у перших виборах до Ківерцівської міської ради ОТГ, які відбудуться 23 грудня 2018 року, 12 місцевих осередків політичних партій висунули 271 кандидата у депутати. Зокрема, по 27 претендентів висунули ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Аграрна партія України, «Громадянська позиція», та «Народний Рух України», по 26, 23 та 21 претендентів висунули ВО «Свобода», «Громадський рух «Народний контроль» та «Об’єднання «Самопоміч» відповідно, Соціалістична партія України – 10, «Соціалісти» – 2.

Нагадаємо, що відповідно до частини 9 статті 41 Закону України «Про місцеві вибори», територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття документів, зазначених у частині першій статті 38 цього Закону, але не пізніш як за 23 дні до дня голосування приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів), включених до виборчого списку кандидатів у депутати.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.