У листопаді в Кропивницькому представники політичних партій активізували розповсюдження друкованих партійних видань. Вони встановлюють намети у людних місцях і роздають друковану продукцію. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Найбільшу активність у цьому проявляють представники партій УКРОП, «Народний фронт» та Радикальної партії Олега Ляшка. Їхні намети були зафіксовані на центральній площі Кропивницького, площі біля міської ради, площі Богдана Хмельницького.

Видання політичної партії «Народний фронт» надруковане на крейдованому папері та містить інформацію про очільника партії, потенційного кандидата на пост Президента України Арсенія Яценюка, нардепів, міністрів тощо. У виданні наявні вихідні дані, інформація  про державну реєстрацію.

30.11.2018 Kropivnitskay Iachenyk

У виданні партії УКРОП розмістили інтерв’ю очільника партії, потенційного кандидата на пост Президента України Олександра Шевченка, інформацію про роботу партійців у Кіровоградській області, юридичну консультацію. У видання є вихідні дані,  інформація про засновників та свідоцтво про державну реєстрацію.

30.11.2018 Kropuvnitskiy Shevchenco

У політичній газеті Радикальної партії опублікували два матеріали, присвячені лідеру партії, потенційному кандидату на пост Президента України Олегу Ляшку. Більшість статей описують роботу політиків з Кіровоградщини. У вихідних даних є номер свідоцтва про державну реєстрацію. Разом з газетою роздавали листівку про роботу «гарячої лінії» партії.

30.11.2018 KropyvnitskuyLashco

30.11.2018 Kropuvnitskiy Lashco1

«Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Оскільки офіційно виборча кампанія має початись 31 грудня цього року, а вибори призначені на 31 березня 2019 року, зазначені випадки наразі не підпадають під дії виборчого законодавства. Їх можна розцінювати лише як один з елементів дочасної агітації, що не регламентується законом. Та варто зазначити, що дочасна агітація частини потенційних кандидатів може призвести до нерівномірного інформаційного представлення, впізнаваності серед населення та нерівних можливостей різних кандидатів після початку виборчого процесу», – зазначила координаторка спостереження ОПОРИ у Кіровоградській області.

Нагадаємо, 15 листопада ЦВК опублікувала заяву про те, що дочасна агітація – поза законом. У ній повідомляють, що задовго до початку виборчої кампанії, практично у всіх регіонах України можна спостерігати активізацію агітаційної діяльності ймовірних потенційних кандидатів. Не поодинокими є випадки розміщення зовнішньої реклами, розповсюдження відповідної агітаційної продукції, проведення соціальних і благодійних заходів,  поширення іміджевих матеріалів у ЗМІ, проведення зустрічей із виборцями тощо.

«Згадані акції здійснюються поза межами виборчого процесу, і як наслідок, поза межами можливого контролю стосовно дотримання формальних вимог щодо їх проведення та фінансування. Разом з тим, подібні факти не залишаються поза увагою громадянського суспільства та міжнародних партнерів України. Тому можуть негативно вплинути на формування оцінки майбутнього виборчого процесу в цілому», – йдеться у заяві.