На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу пройшли 208 поправок. Розглянули більшу частину питань з блоку виборів Президента України. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

14 листопада відбулось двадцять дев’яте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні 3 народні депутати з 24 членів робочої групи: Ігор Попов, Руслан Сидорович та Олександр Черненко. Також були присутні помічники народних обранців Ольги Богомолець, Юрія Дерев’янка, Дмитра Добродомова, Юрія Левченка, Михайла Папієва, Ігоря Попова, Вікторії Пташник, Руслана Сидоровича та представники Громадянської мережі ОПОРА від громадськості.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи учасники розглянули статті 283-310 та поправки до них 1592-1800. Вони стосуються питань права бути кандидатом та права висування кандидата на пост Президента України, чергових, позачергових й повторних виборів, подання кандидатур до складу виборчих комісій, порядку висування кандидатів партіями та самовисування, грошової застави й декларації про майно та доходи, умов та порядку реєстрації кандидатів на пост Президента України, відмови у реєстрації та скасування рішення про реєстрацію, попередження за порушення виборчого законодавства, гарантій діяльності кандидатів, вимог до уповноваженого представника та довірених осіб кандидатів, а також порядку їх реєстрації та заміни, повноважень довірених осіб кандидатів, прав кандидатів мати офіційних спостерігачів.

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, робоча група підтримала поправки, якими з проекту Кодексу виключаються положення щодо збору підписів на підтримку висування кандидатів на виборах усіх рівнів, оскільки процедури збору підписів та встановлення відповідної підстави для відмови у реєстрації кандидатів містять серйозні виклики зловживань з боку кандидатів та виборчих комісій. У той же час високими є ризики застосування неоднакових підходів до перевірки зібраних підписів. Також підтримано збільшення розміру виборчої застави до 650 мінімальних заробітних плат, встановлених на дату початку виборчого процесу. Це приблизно відповідає двом мільйонам п’ятистам тисячам гривень, що передбачено чинним законодавством. Перегляд положення проекту Кодексу щодо грошової застави на виборах Президента України є логічними, враховуючи необхідність попередження масової участі у виборах так званих технічних кандидатів та пропозицію виключити положення проекту щодо збору підписів на підтримку висування кандидата.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в понеділок, 19 листопада, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №1801 до кінця блоку виборів Президента України, а потім – блок про місцеві вибори (Книга третя, глава X, стаття 388, поправка №2875).

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.