Можливість створення Експертної ради за участі представників неурядових громадських організацій, кібербезпеку, оприлюднення виборчих даних у машиночитному форматі, навчання комісій, організацію гарячої лінії, а також прямих трансляцій засідань обговорили представники громадських організацій із членами Центральної виборчої комісії під час зустрічі 13 листопада. 

Як зазначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, неурядові організації озвучували ряд пропозицій щодо прозорості, відкритості та підзвітності роботи Центральної виборчої комісії. Зокрема, напрацьовано так звану Дорожню карту реформ ЦВК.

«Нам би дуже хотілось, щоб при Центральній виборчій комісії була створена Експертна рада з неурядових експертних структур, які могли б оцінювати попередні проекти рішень, особливо щодо сенситивних питань. Наприклад, у Верховній Раді є науково-експертне управління, щось схоже, але у форматі волонтерської структури можна було б створити на базі ЦВК. Я впевнена, що ближче до президентських виборів потреба звертатись до неурядового середовища зростатиме, тому що це спільний інтерес суспільства і неурядових структур, і ЦВК мати якомога більш демократичні, прозорі та якісні вибори», - зазначила Айвазовська.

Ольга Айвазовська також підняла питання щодо виборчих даних, які ОПОРА давно закликала ЦВК оприлюднити у машиночитному форматі.

«Коли представники ОПОРИ почали їздити в архіви і здобувати протоколи з результатами підрахунку голосів на місцевих виборах, виявилось, що велика кількість протоколів для нас є сумнівною. Зокрема і спосіб розподілення мандатів, оскільки ЦВК оприлюднює лише результати виборів, а не усю поточну статистичну інформацію, яка необхідна для аналізу даних», – сказала вона.

Голова Комісії Тетяна Сліпачук проінформувала, що наразі завершується реформування сайту, є амбітна мета оприлюднити тестову версію, щоб подивитись, наскільки вона відповідає очікуванням.

Крім того, вона зазначила, що кожен член ЦВК під час публічних дискусій підтримав співпрацю з громадськістю, однак, за її словами, необхідно знайти механізм такої співпраці, який буде у межах чинного законодавства.

«Ми маємо зрозуміти, яка співпраця і яким чином має бути: у рамках законодавства чи потрібно вносити зміни», – сказала Сліпачук.

Представник ЧЕСНО Ігор Фещенко звернувся з проханням оприлюднити порядок перевірки фінансування виборчих фондів політичних партій, щоб надати до нього пропозиції.

Голова Комітету виборців України відзначив проблемний момент – низька якість законодавчого врегулювання питань, що стосуються виборів.

«ЦВК звернулась до Верховної Ради у червні цього року з питанням щодо виділення коштів на кібербезпеку. Законопроект прийнятий лише у першому читанні і власне питання доцільності його прийняття у другому читанні достатньо суперечливе. Подібна ситуація може повторитись і у низці інших питань, пов’язаних з виборчим процесом», – зазначив Олексій Кошель. 

Він запропонував членам ЦВК спільно з представниками громадськості напрацювати законопроект щодо врегулювання деяких питань, які не є суперечливими. Олексій Кошель також відзначив суттєві проблеми з підготовкою членів дільничних виборчих комісій та висловив думку щодо створення гарячої консультативної лінії ЦВК та проведення публічних консультацій на рівні окружних виборчих комісій.

У той же час Тетяна Сліпачук зазначила:

«Питання кібербезпеки – це питання можливості проведення президентських виборів, що потребує від законодавця точкових змін. Цей меседж я вже озвучувала на круглому столі за участі народних депутатів та експертів. У нас уже є певні бачення змін, які мають бути внесені до законодавства».

Член ЦВК Світлана Кустова зазначила, що спільно з міжнародними партнерами є плани провести велику кількість тренінгів для членів територіальних комісій.

«Розробляються матеріали та підручники для ОВК та ДВК на президентські вибори. Робимо акцент на тому, щоб зробити навчання хоча б для керівного складу дільничних комісій. Також ми сподіваємось на взаємодію з партіями, тому що це їхні люди», – сказала Кустова.

За словами члена ЦВК Леонтія Шипілова, розробляються матеріали для навчання поліції, суддів та органів, які будуть залучені до виборчого процесу.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев підняв питання інформаційної кампанії щодо зміни місця голосування на президентських виборах.

«Кількість громадян, яка можуть скористатись цією процедурою, кардинально зросла. Це пов’язано не тільки з внутрішнім переміщенням із зони конфлікту, а й посиленням міграційних процесів. Все більше людей не проживають за місцем реєстрації. Жодного разу не було повноцінної кампанії щодо роз’яснення цієї процедури. Громадяни не знають про таку процедуру, це показують останні соціологічні опитування», – сказав він.

Клюжев також підняв питання щодо додаткового вивчення ситуації в Донецькій та Луганській областях, пов’язаної з президентськими виборами, особливо після скасування виборів у ОТГ Донеччини з міркувань безпеки.

Присутні озвучували питання щодо голосування військовослужбовців на фронті, комунікації ЦВК з територіальними комісіями, взаємодії ЦВК з НАЗК під час виборчої кампанії, а також підкреслили необхідність вчасного оприлюднення анонсів та порядків денних засідань.