На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу пройшли 242 поправки. Розглянули питання форми виборчих бюлетенів та заповнення протоколів. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

5 листопада відбулось двадцять шосте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні 5 народних депутатів з 24 членів робочої групи: Юрій Дерев’янко, Юрій Левченко, Ігор Попов, Руслан Сидорович, Олександр Черненко та член групи. Також були присутні співавтор однієї з інших версій Кодексу Віктор Залізнюк, помічники народних обранців Ольги Богомолець, Юрія Дерев’янка, Дмитра Добродомова, Валерія Писаренка, Ігоря Попова, Вікторії Пташник, Руслана Сидоровича та представники Громадянської мережі ОПОРА від громадськості.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи учасники розглянули статті 366-375 та поправки до них 2518-2760. Вони стосуються питань вимог до змісту виборчого бюлетеня та до обладнання приміщень і кабін для голосування, порядку заповнення виборчого бюлетеня при голосуванні, особливостей підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, заповнення протоколів дільничної й окружної виборчих комісій, а також протоколу про результати виборів народних депутатів України, партій, які мають право на участь у розподілі депутатських мандатів та виборчих квот.

З усіх поправок, які були сьогодні розглянуті, була прийнята тільки одна. Вона була подана народним депутатом від фракції «Народний фронт» Геннадієм Кривошеєю і стосувалася процедури голосування для людей з інвалідністю. Ця поправка пропонує доповнити статтю 368 частиною 4 такого змісту: «Виборець, який унаслідок фізичних та/або сенсорних порушень не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача. Така допомога виборцю відповідно до його волевиявлення та у порядку, встановленому цим Кодексом, не вважається голосуванням замість цього виборця».

Решта поправок були відхилені, бо в основному:

- пропонували корективи, які видозмінюють саму виборчу систему, що закладена в початковий текст Виборчого кодексу;

- стосувалися питань, які вже з самого початку вирішили визначити у перехідних;

- закладали політичну позицію, рішення щодо доцільності якої, на думку членів групи, має прийматися безпосередньо у сесійній залі під час голосування.

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, в системі обрахунку виборчої квоти закладений в проекті Виборчого кодексу розпділ мандатів між регінальними округами в значній мірі залежить від явки в конкретному регіоні. А відповідно до міжнародних стандартів кількість обраних депутатів мала би залежати від кількості зареєстрованих виборців.

Крім того, під час засідання робочої групи керівник Олександр Черненко повідомив, що для безпосередньої співпраці з робочої групи щодо Виборчого кодексу з боку Центральної виборчої комісії були затверджені Ольга Желтова, Світлана Кустова та Леонтій Шипілов.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в п'ятницю, 9 листопада, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №2761.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.