Питання превенції і розслідування порушень на виборах є не менш важливим, ніж політична дискусія щодо виборчої системи. Про це йшла мова у Білгород-Дністровському під час обговорення аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева з місцевими активістами, депутатами та журналістами ключових викликів наступних загальнонаціональних виборів в Україні.

Захід відбувся у межах пілотного проекту місцевої школи самоврядування, який реалізується за підтримки фонду Фрідріха Наумана, за ініціативи «Центру громадянських ініціатив», «Центру громадянських ініціатив Одеса» та «Центру громадянських ініціатив «ТІРА».

Учасники дискусії обговорили ключові виклики наступних загальнонаціональних виборів, традиційні для України типи порушень виборчого законодавства і способи протидії недобросовісним методам ведення передвиборчої боротьби. 

Клюжев Білгород Дністровський

Темою обговорення стали і питання підготовки проекту Виборчого кодексу до другого читання, робота Центральної виборчої комісії, виборчі права внутрішньо переміщених осіб.

Учасники дискусії висловлювали переконання, що притягнення до відповідальності за порушення законодавства є ключовою умовою для удосконалення виборчого процесу в Україні.

«Сьогоднішня цікава дискусія показала, що питання превенції і розслідування порушень на виборах є не менш важливим питанням, ніж політична дискусія щодо виборчої системи. Активісти міста вбачають у підкупі, фальсифікації та адмінресурсі найбільшу загрозу для виборів і мають сумнів у тому, що лише ухваленням закону можна вирішити проблему. Деполітизована і компетентна діяльність правоохоронних органів є критично важливою задачею», - зазначив Клюжев.

Нагадаємо, що раніше у Верховній Раді зареєстрували проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства (8270), який розробляла Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міністерством внутрішніх справ України та Національною поліцією України.