Кожен із нас любить подарунки, проте часто трапляється так, що нам дарують щось непотрібне. Саме такими непотрібними змінами можуть бути подарунки мешканця  громади від влади, наприклад, перебудова скверу чи новий непродуманий автобусний маршрут. Способом уникнути неприємних наслідків від таких непотрібних подарунків може бути участь мешканців в обговоренні та ухваленні спільних рішень у питаннях, важливих для усієї громади.

Що ж таке громадянська участь, які цілі і теми публічних консультацій, навіщо влаштовувати консультації, які бар’єри та труднощі з боку учасників та організаторів консультацій, про переваги залучення громадян до прийняття рішень, про сім правил консультацій з громадськістю, а також про тренди в громадській партисипації в Польщі та Україні детально дізнавалися тренери, які потім передаватимуть свої знання представникам об’єднаних територіальних громад.

Протягом 4-8 жовтня у селі Гатне відбувся п’ятиденний тренінг для тренерів із залучення громадян до процесу ухвалення рішень в об’єднаних територіальних громадах, зокрема, в умовах децентралізації. Захід відбувся в межах проекту «Відповідальне управління громадою», який впроваджує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Як зазначила керівниця проекту, зараз публічні консультації в ОТГ дуже необхідні, оскільки і влада, і мешканці мають відчувати спільну відповідальність за процеси, які відбуваються в їхніх громадах.

Протягом навчання учасники тренінгу отримували знання та супровід від досвідчених тренерів – керівниці ГО «Донецький молодіжний дебатний центр» Ольги Донець та фасилітатора, координатора напрямку неформальної освіти Української Гельсінської спілки з прав людини.

Своїми знаннями та досвідом ділилися експерти з України та Польщі. Так, зокрема, про теперішній стан децентралізації, виклики, простір для участі та здобутки в межах впровадження реформи розповіли представник Центрального офісу реформ при Мінрегіоні ULEAD з Європою / ULEAD withEurope Іван Лукеря та радник з питань децентралізації Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування.

Про те, навіщо потрібен Закон України «Про публічні консультації», розповів заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

«Було вивчено та враховано кращий зарубіжний досвід, залучено міжнародних експертів та організації. До речі, на законопроект отримано позитивний висновок Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ», - зазначив пан Віктор.

Також експерт зауважив, що такий Закон потрібен, щоб захисти владу від помилок, а суспільство від неприємних сюрпризів – недемократичних, корупційних, лобістських тощо.

«Публічні консультації покликані мінімізувати помилки. Мета публічних консультацій - не покарати когось, а залучити всіх до процесів ухвалення рішень. Адже кожен хоче бути почутим», - сказав Віктор Тимощук.

Що таке демократія участі та залучення мешканців до процесу прийняття рішень, чому сьогодні важливо залучати мешканців до вирішення місцевих проблем та політик і якими є основні етапи процесу прийняття рішень чи реалізації проектів розповіла експертка аналітичного центру CEDOS Марія Грищенко

Також в межах заходу керівниця проекту презентувала дослідження «Практика публічних консультацій», здійснене Київським міжнародним інститутом соціології КМІС цього року в серпні в межах проекту «Відповідальне управління громадою». Дослідження відбувалось у формі фокус-груп та охопило 5 областей (Вінницька, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Одеська, Сумська).

Своїм досвідом та знаннями з майбутніми тренерами на тему партисипації діляться поділилися експерти з Польщі Марія Ягацяк та Кшиштоф Слебьода.

Польські експерти розповіли про принципи проведення публічних консультацій, їх етапи, переваги та бар’єри при залученні громадян до процесу прийняття рішень. Також експерти поділилися досвідом підготовки до проведення публічних консультацій, хто може допомогти «достукатися» до мешканців та чому важливе інформування на кожному етапі.

Учасники тренінгу пройшли інтенсивне навчання і тепер реалізовуватимуть свої знання на практиці та передаватимуть їх представникам об’єднаних територіальних громад у 24 областях. Вже з листопада в кожному обласному центрі відбудеться два одноденних тренінги, участь у яких зможуть взяти представники ОТГ, аби дізнатися детальну інформацію, що таке публічні консультації та як і для чого залучати мешканців до процесів ухвалення рішень.

Довідково:

Проект «Відповідальне управління громадою» впроваджується Громадянською Мережею ОПОРА у співпраці з Фундацією «Лабораторія соціальних досліджень та інновацій «Сточня» (Польща) та ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».