Центральна виборча комісія спростила порядок зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, яка знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях. Таке рішення було прийняте на черговому засіданні ЦВК, що відбулось 5 вересня.

Громадяни України, які мають реєстрацію на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини, не зобов’язані надавати обґрунтування до заяви щодо зміни місця голосування на президентських виборах у березні 2019 року.

«Центральна виборча комісія внесла зміни до Порядку тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси, затвердженого постановою ЦВК від 13 вересня 2012 року № 893 «Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси».
Відповідно до цих змін, виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях, межі та перелік яких визначаються Президентом України у порядку, передбаченому Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування», – йдеться у повідомленні комісії.

«Це виважене рішення, яке базується на реальних потребах виборців. Якщо мешканець тимчасово окупованих територій захоче проголосувати на загальнонаціональних виборах, то за старим не зміненим порядком він мав би підтвердити обґрунтованість заяви про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси – додати певний документ. Такого документу більшість мешканців ТОТ надати не могли б.  Тому рішення ЦВК є обґрунтованим і корисним. Тепер питання, як і якими ресурсами проінформувати мешканців тимчасово окупованих територій про наявність можливості проголосувати. На жаль, поки у державних органів немає стратегії такого інформування і навіть приблизних планів. Треба змінювати цю ситуацію, щоб виборці дійсно скористалися виборчою процедурою», – наголосив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.