Робоча група з розгляду Виборчого кодексу підтримала поправки народних депутатів Дмитра Добродомова, Юрія Дерев'янка та Єгора Соболєва щодо виключення з документа розміщення передвиборної агітації на носіях зовнішньої реклами, а також поправки Вікторії Сюмар щодо проведення передач у формі дебатів чи дискусій. Про це йшла мова під час засідання групи 3 вересня.

На засіданні були присутніми депутати Олена Бойко, Олександр Черненко, Ігор Попов, Андрій Іллєнко, Наталія Новак, Руслан Сидорович, помічники нардепів Валерія Писаренка, Юрія Левченка, Михайла Папієва, Юрія Дерев'янка, а також представники Громадянської мережі ОПОРА, Руху Чесно, Реанімаційного пакету реформ.

Як зазначив головуючий Олександр Черненко, керівництво парламенту має розуміння щодо винесення питання на розгляд парламенту цієї осені.

«Я говорив з Головою Верховної Ради, і сьогодні він озвучив на Погоджувальній раді, що є принаймні у керівництва парламенту розуміння, я не знаю, як до цього поставляться представники фракцій, вже цієї осені в два пленарних тижня жовтня винести цей документ в зал. Перед тим він відповідно має пройти на комітеті. Це поки що рішення, яке озвучили Голова Верховної Ради та окремі депутати, узгодженого консолідованого рішення поки нема», - сказав Черненко.

Члени групи розглянули статті 192-199 правки 1064-1130, які стосуються інформаційого забезпечення виборів, роботи засобів масової інформації, форм та поширення передвиборної агітації.

Серед прийнятих поправки Леоніда Ємця, Наталії Веселової, Вікторії Пташник та Ганни Гопко, які розробляли їх у співпраці з експертами Громадянської мережі ОПОРА. Зокрема поправки стосувались:

  • Використання аудіоформату та електронного формату друкованих повідомлень, у тому числі шляхом приведення офіційного сайту у відповідність із технічними вимогами, затвердженими Кабінетом Міністрів України.
  • Інформування виборців про рішення окружних та територіальних виборчих комісій, а також протоколів про результати підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях, протоколів про підсумки голосування і результати виборів.
  • Розміщення відомостей про зареєстрованих кандидатів, рахунки виборчих фондів суб’єктів виборчого процесу, скасування реєстрації тощо на сайті Центральної виборчої комісії. Надання доступу до таких даних організовується у форматі, що дозволяє його оброблення електронними засобами.
  • Оприлюднення територіальними органами Національної поліції відомостей про кількість розпочатих кримінальних проваджень та зареєстрованих звернень, пов’язаних із порушенням виборчого законодавства.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в п'ятницю, 7 вересня, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а.