6 серпня на онлайн-сторінках місцевого луцького телеканалу «Аверс» вийшов сюжет «У Луцьку теплий кредит розсварив людей і керівника ОСББ». У ньому йшлося про ймовірність розкрадання коштів, які ОСББ «Наш дім 23А» отримало на утеплення будинку в рамках програми «теплі кредити». Також у сюжеті був використаний елемент коментаря представниці Громадянської мережі ОПОРА. Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу, що слова представниці організації були вирвані з контексту, змістова частина з поясненням законодавчих аспектів комплексного утеплення будинків була проігнорована, а поведінка представниці телеканалу під час запису сюжету та деякі формулювання в закадровому тексті можуть мати ознаки маніпуляцій.

Одна із мешканців будинку здійснила «клаптикове» утеплення, яке не відповідає вимогам ДБН В.3.2-2-2009 «Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт». У пункті 8.14. зазначено, що при проектуваннi реконструкції житлових будинків допускається зміна їх фасадів, яка повинна носити системний характер, єдиний для всього будинку, а також улаштування вхідних груп до вбудованих (прибудованих) приміщень тільки за архітектурно-планувальними завданнями.

Натомість співвласники будинку прийняли рішення щодо комплексного утеплення будинку в рамках державної програми «теплі кредити». Для прийняття такого рішення необхідно 2/3 голосів власників житлових та нежитлових приміщень.

Варто зазначити, що для отримання кредиту в рамках державної програми необхідне позитивне рішення співвласників у багатоквартирному будинку. Зокрема, згідно з Законом України «Про ОСББ» рішення про порядок управління та користування спільним майном, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників. За відповідне рішення про утеплення будинку проголосувала необхідна кількість співвласників, що підтверджується їхніми особистими підписами. Тому, незважаючи на небажання окремих співвласників сплачувати такі внески, рішення більшості вважається прийнятим.

Однак, кілька співвласників не погоджуються брати участі у здійсненні заходів з енергозбереження, а також сумніваються у цільовому використанні коштів на передбачені заходи. Під час зустрічі були присутні журналісти згаданого телеканалу, які висвітлювали події незбалансовано, перекручуючи факти, в тому числі намагаючись спровокувати рішення співвласників про вияв недовіри до правління ОСББ. В оприлюдненому сюжеті щодо скандальної ситуації з проведенням утеплення багатоквартирного будинку в місті Луцьку журналісти зазначили про присутність аналітика ОПОРИ та висловили застереження про щодо її неупередженості.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що в цій  справі не проявляла підтримки жодної із сторін. У той же час наголошує, що журналістами необґрунтовано не були включені до сюжету пояснення аналітика щодо утеплення будинку, негативних наслідків «клаптикового» утеплення для конструкцій будівлі та норм законодавства щодо прийняття рішень про управління спільною сумісною власністю . Також сюжеті не висвітлювалися факти абсолютної підтримки більшості співвласників будинку проведення комплексного утеплення. Натомість в сюжеті подано вирвані з контексту слова про регіональні тури до міста Луцька, які були організовані ОПОРОЮ за участі міжнародних партнерів, а також заяви незгодних мешканців із проведенням утеплення. Також ОПОРА наголошує на тому що питання журналістів щодо наявності освіти аналітика, способу отримання винагороди за надання консультацій, джерел фінансування організації, цілей та напрямів діяльності не мають жодного стосунку до висвітлюваної в сюжеті теми.

Громадянська межа ОПОРА закликає представників телеканалу «Аверс» дотримуватися правил журналістської етики та висвітлювати інформацію збалансовано та неупереджено.

Крім того, Громадянська мережа ОПОРА закликає всі медіа неухильно дотримуватись професійних стандартів та етичного кодексу. Особливо зараз, коли напередодні великих виборчих кампаній пропозиції маніпулювати інформацією або розміщувати матеріали з ознаками «джинси» можуть з’являтися все частіше. Та тільки у спільному бажанні шукати істину та подавати повну й об’єктивну інформацію журналісти та громадські активісти можуть допомогти одне одному не стати знаряддям в руках політиків.