Сьогодні робоча група щодо Виборчого кодексу на своєму десятому засіданні перетнула позначку в 1000 поправок. До кінця залишилось 3296 поправок. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

22 червня відбулось десяте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. З 24 депутатів – членів робочої групи на ньому були присутні: Олена Бойко, Юрій Левченко, Ігор Попов, Руслан Сидорович, Олександр Черненко. А також співавтор однієї з інших версій Кодексу Віктор Залізнюк, запрошений представник Центральної виборчої комісії та Державного реєстру виборців Олександр Стельмах, помічники народних обранців Дмитро Добродомов, Михайло Папієв, Валерій Писаренко та члени громадських організацій.

Під час засідання розглянули статті 173-184 з поправками 967-1000 до них. Пройшли розділи щодо зміни місця голосування без зміни виборчої адреси та бюджетного фінансування виборів. Серед них були прийняті поправки народного депутата Олександра Черненка, який готував їх у співпраці з представниками Державного реєстру виборців. Цими правками видали зайву деталізацію та сформулювали норму в форматі чинного законодавства. Наразі передбачена процедура, що не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування виборець може звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців із мотивованим зверненням та отримати можливість бути включеним до списку виборців за місцем свого перебування без зміни виборчої адреси.

Також серед прийнятих були ряд поправок групи народних депутатів Леоніда Ємця, Наталії Веселової, Вікторії Пташник та Ганни Гопко, які розробляли ці поправки у співпраці з експертами Громадянської мережі ОПОРА. Поправки стосуються таких питань:

  • забезпечення процесу підготовки та проведення чергових, позачергових, додаткових та перших виборів депутатів, сільських, селищних, міських голів та старост за рахунок державного бюджету, всі інші місцеві вибори – коштом місцевих бюджетів;
  • забезпечення діяльності районних територіальних виборчих комісій на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, старост за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України;
  • повернення окружною комісією невикористаних коштів у 7-денний термін після офіційного оголошення результатів загальнонаціональних виборів;
  • подача комісіями фінансового звіту про використання бюджетних коштів у п'ятнадцятиденний строк з офіційного оприлюднення результатів виборів та оприлюднення ЦВК цих звітів впродовж місяця.

Крім того, була врахована правка Руслана Сидоровича разом із групою депутатів «Об’єднання «Самопоміч» щодо можливості забезпечення цілодобової охорони приміщень виборчої комісії відповідними правоохоронними органами за зверненням територіальної виборчої комісії.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев зазначив: «Вчора ми були у Верховній Раді та опитали частину народних депутатів-членів робочої групи, які, як правило, не відвідують засідання. Ми опитували їх щодо причин неявки на засідання. Безумовно, депутати намагались виправдати свою неучасть у роботі групи, але багато звучало зауважень щодо організації роботи. Зокрема, говорили про те, що під час планування зустрічей не враховуються тижні роботи з виборцями в округах та Погоджувальна рада, немає процедури узгодження часу проведення засідання з усіма депутатами, а поодинокі народні обранці також говорили, що не отримують запрошень. Але мені здається, що варто звернути на це увагу і, можливо, задіяти додаткові заходи щодо координації з цими депутатами, адже в кінці нашої роботи вони матимуть змогу заявити, що організація була поганою, їхні думки не враховані, текст неузгоджений».

За словами керівника робочої групи, народного депутата Олександра Черненка дуже важко узгоджувати час роботи з тими, хто не приходить. Запрошення депутати отримують на всі офіційні скриньки, але кожен депутат може звернутись до секретаріату комітету з проханням дублювати інформацію на особисту приватну пошту.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в понеділок, 2 липня, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.