Сьогодні робоча група щодо Виборчого кодексу врахувала поправки стосовно порядку складання, ознайомлення та уточнення виборчих списків на звичайних, спеціальних та закордонних дільницях. Проте так і не дійшла згоди у важливих питаннях тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси та доступу до статистичної інформації Державного реєстру виборців. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

18 червня відбулось дев’яте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. З 22 депутатів-членів робочої групи на ньому були присутні: Юрій Левченко, Наталія Новак, Руслан Сидорович, Олександр Черненко. А також співавтор однієї з інших версій Кодексу Віктор Залізнюк, запрошений представник Центральної виборчої комісії та Державного реєстру виборців Олександр Стельмах, помічники кількох народних обранців та члени громадських організацій.

Під час засідання розглянули статті 162-172 з поправками 947-966 до них. Зокрема, були прийняті поправки народного депутата Олександра Черненка, який готував їх у співпраці з представниками Державного реєстру виборців. Цими правками порядок передачі уточнених списків виборців був врегульований таким чином, яким він є зараз. Крім того, серед правок є визначення, що зміни до списку виборців припиняють вносити о 18:00 у день перед днем голосування навіть за рішенням суду, та не автоматичність внесення до списку виборців членів дільничної виборчої комісії – тільки за їхньою заявою.

Як зазначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, сьогодні робоча група обговорила питання тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси та доступу до статистичної інформації Державного реєстру виборців, але не змогла сформувати консенсусне бачення. «У випадку з публічним доступом до статистичної інформації про кількість виборців у розрізі виборчих адрес, члени групи дискутували про можливі ризики незаконного використання  цих даних зловмисниками.   На мою думку, значна частина ризиків, висловлених учасниками групи, є перебільшенням. Доступ до публічної інформації про кількість виборців у розрізі виборчих адрес дозволить контролювати якість реєстру виборців та списків виборців, але не надаватиме можливості «таргетувати»  виборців за їх персональними даними», – розповів він.

На думку експерта, не менш гострою виявилася проблема специфіки забезпечення тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси за умов  впровадження пропорційної виборчої системи із голосуванням за відкриті списки в регіональних виборчих округах. «До прикладу, якщо виборець  на день голосування перебуває на сезонній роботі в іншому регіоні – виборчому окрузі, то чи має він право голосувати в окрузі не за основним місцем проживання? Питання складне, враховуючи безумовне право громадян голосувати на загальнонаціональних виборах і можливі ризики незаконної мобільності між регіонами. Групі не вдалося знайти чіткої формули розв’язання цієї проблеми. На мою думку, очевидною є необхідність додаткового аналізу цього питання із залученням зовнішньої експертизи. Крім того, як і раніше, проблемою залишається відсутність більшості народних депутатів –членів групи на засіданнях, що знижує  парламентську репрезентативність проведених дискусій», – підкреслив Олександр Клюжев.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в п’ятницю, 22 червня, о 13:00 за адресою: м. Київ, вул. Садова, 3а, каб. 916а.

Варто зазначити, що Спікер Верховної Ради Андрій Парубій сьогодні під час Погоджувальної ради також згадував про робочу групу. «Зараз робоча група комітету на чолі з Олександром Черненком веде аналіз правок. Якщо комітет зможе розглянути питання щодо Виборчого кодексу до завершення нашої сесії, я запропоную його розглянути на завершення сесії. Якщо не встигне – у вересні я буду пропонувати його як один із перших законопроектів на розгляд, оскільки Виборчий кодекс і зміни ми маємо розглянути і прийняти за рік до виборчої кампанії. І тому, якщо комітет не встигне до завершення цієї сесії, я переконаний, що Верховна Рада України повинна у вересні, можливо, не в перший тиждень, а в другий увійти в розгляд. Тому що кількість правок, яких є 4,5 тисяч, може нас втягнути в розгляд більше ніж на тиждень», – зазначив він.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на її засідання ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшло 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.