В українському законодавстві немає санкцій за недотримання гендерної квоти у списках партій. Наразі це залишається лише в якості морального обов’язку й не передбачено навіть у Виборчому кодексі. Про це розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРА під час наради Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе та Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко з громадськими організаціями щодо пріоритетів гендерної політики 5 червня в Києві.

За словами комунікаційної менеджерки ОПОРИ Катерини Жемчужникової, Україна взяла на себе низку міжнародних зобов’язань у сфері забезпечення політичних прав жінок. Проте, рівень представництва жінок в українському парламенті та представницьких органах місцевого самоврядування залишається одним з найнижчих не лише в Європі, а й у світі. За даними Міжпарламентського Союзу, Україна за рівнем представництва жінок у парламенті посідає 145 місце з-поміж 193 країн.

05 06 2018 Zhemchuzhnykova min«Якщо у Верховній Раді частка жінок складає 12%, то після місцевих виборів 2015 року в обласних радах ця частка вже трохи більша – 15%, у міських радах – 18%, а після перших виборів в ОТГ наприкінці 2017 року в місцевих радах – 41% жінок. Тобто, ми чітко прослідковуємо тенденцію – чим менша рада, тим більше в ній жінок. Крім того, попри те, що в чинному законодавстві передбачена гендерна квота у 30% кандидатів однієї статі у партійних списках, але вона має більш декларативний характер, адже немає жодних санкцій за недотримання цієї норми. Ми можемо спостерігати, що деякі політичні сили враховують гендерну квоту у своїх списках, але це відноситься, скоріше, до їх морального обов’язку й вирішується партіями на власний розсуд, адже в законодавстві не закріплена можливість відмови в реєстрації списку чи штрафи за недотримання цього припису. Так, наприклад,   на місцевих виборах 2015 року з  13  політичних  партій  жодна  не  дотримувалася  вимоги  щодо  гарантування  30%  представництва  осіб  однієї  статі  у  своїх виборчих списках. Найвідповідальніше до виконання положень Закону підійшло «Об’єднання  «Самопоміч»,  яке  в  15  з  16  запропонованих  виборчих  списків  дотрималося виборчої квоти. Натомість найнижчі показники дотримання гендерної квоти у виборчих списках були в БПП «Солідарність». На перших виборах в ОТГ наприкінці 2017 року 39% усіх виборчих списків на виборах депутатів міських рад, які проводяться за пропорційною виборчою системою, було зареєстровано із порушенням. Між іншим, практика дотримання квот в «Об’єднання «Самопоміч» спостерігалася ще на парламентських виборах, адже наразі це єдина парламентська сила, яка сформувала свої списки відповідно до гендерних квот і, як наслідок, отримала доплату в рамках фінансування політичних партій з державного бюджету. Такі санкції, як відмова в реєстрації списків і штрафи за недотримання квот, а також позитивне стимулювання у вигляді доплати з бюджету широко використовуються у світі й можуть бути тими санкціями, які необхідно внести до українського законодавства», - розповіла вона.

За її словами критичної оцінки заслуговують і відсутність закріплення обов’язковості включення представників обох статей до кожної групи кандидатів, наприклад, кожні 3-5 осіб, у виборчому списку. Адже зараз ситуація дає можливість партіям включати жінок до списку під порядковими номерами, які ускладнюють їх обрання.

05 06 2018 narada vice premjer ministra 2 min

«На сьогодні у Верховній Раді зареєстрований законопроект №6171, який би мав вирішувати це питання, проте він вносить поправки до вже не існуючого Закону України «Про місцеві вибори». Експерти Громадянської мережі ОПОРА та Міжнародної фундації виборчих систем розробили новий текст законопроекту, який міг би запровадити санкційну частину за недотримання гендерних квот, проте зараз його неможливо зареєструвати через специфіку процедури проходження вже зареєстрованої законодавчої ініціативи. Крім того, у тексті Виборчого кодексу, поправки до якого на сьогодні розглядає комітетська робоча група, також немає санкційної частини. Виходом із ситуації може бути присутність широкого кола експертів з гендерних питань та адвокатування внесення такої поправки до Виборчого кодексу на засіданні робочої групи під час розгляду тематичного блоку поправок», - підкреслила Жемчужникова.