22 та 23 травня в Шевченківському районному суді міста Чернівці мали відбутися засідання у справі щодо підкупу виборців на місцевих виборах у 2015 році, у якому підозрюють кандидата у депутати Чернівецької міської ради Ростислава Білика. Суд планував дослідити докази та заслухати свідків, проте засідання було перенесено на середину червня.

Прокурор Микола Єремейчук напередодні засідання надіслав суду клопотання про відкладення судового засідання через те, що він в ці дні в місті Києві бере участь в конкурсі для заняття вакантної посади в прокуратурі вищого рівня. Суддя Олег Семенко призначив наступне засідання на 13-14 червня 2018 року. Присутній на засіданні обвинувачений Ростислав Білик не заперечував проти перенесення розгляду на ці дати.

Відео телеканалу ТВА

«Справа Білика» тягнеться з 2015 року. Два роки тому тоді ще кандидату в депутати Чернівецької міської ради було вручено підозру щодо організації підкупу студентів. За цей період троє осіб (студентів-посерединків) вже було засуджено, 11 (тих, хто «продав» свій голос) було звільнено від відповідальності у зв’язку з дієвим каяттям, ще п'ятеро підсудних очікують рішення суду. У лютому 2018 року «справа Білика» таки почала розглядатися в Шевченківському районному суді міста Чернівці по суті. Проте, вже в березні суд взяв перерву на час відпустки головуючого судді.

ОПОРА й надалі відстежуватиме перебіг судових засідань у цій справі. Нагадаємо також, що ОПОРА спільно з МВС та Національною поліцією розробила зміни до Кримінального та Адміністративного кодексів щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Відповідальність пропонується посилити, зокрема, у частині непрозорості фінансування виборчих кампаній, підкупу виборців, порушення таємниці голосування, організації виборчих злочинів службовими особами тощо.