Сьогодні на засіданні робоча група розглянула поправки щодо повноважень виборчих комісій. Серед відхилених поправок – обов’язкова публікація узагальненої інформації щодо заяв та скарг, поданих до цих комісій. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

18 травня відбулось четверте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. Його відвідали 5 народних депутатів-членів робочої групи Олена Бойко, Олена Ледовських, Ігор Попов, Руслан Сидорович, Олександр Черненко. Також були присутні співавтор однієї з інших версій кодексу Віктор Залізнюк, помічники кількох народних обранців та представники громадських організацій.

Група розглянула статті зі 101 до 114 включно, які стосуються таких тем: присяга членів комісії, оплата праці, строки повноважень, дострокове припинення повноважень, заміна членів комісії, повноваження комісій, організація їх роботи, засідання, прийняття рішень, право присутності на засіданнях комісій. До них відносяться поправки 497-561. Серед них зокрема були відхилені поправки щодо можливості присутності народних депутатів на засіданнях виборчих комісій, а також щодо дострокового припинення повноважень членів дільничних виборчих комісій у разі їхньої відсутності на засіданні протягом години під час підрахунку голосів, такі норми могли нести загрозу для роботи комісій. Натомість, була підтримана поправка, яка скасовує можливість загального визнання місцевих виборів недійсними.

Крім того, одним з найважливіших моментів, які обговорювались, було питання кворуму на засіданні виборчих комісій. Члени групи прийшли до думки, що вимога присутності двох третин складу комісії можуть ускладнити роботу цієї комісії. Визначили, що варто передбачити обов’язкову присутність 50%+1 членів комісії, як наразі передбачено в чинному законодавстві.

Як відзначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, ситуація з публічністю інформації може погіршитись через відхилену поправку щодо оприлюднення комісіями узагальненої інформації щодо заяв та скарг. «Норма чинного законодавства та поправки до Виборчого кодексу від «Самопомочі» передбачали оприлюднення виборчими комісіями узагальненої інформації щодо поданих до них впродовж виборчого процесу заяв та скарг, а також результатів їх розгляду. На сьогодні вони мають вивішувати такі відомості на офіційному стенді матеріалів та надсилати до Центральної виборчої комісії. Така норма зараз дозволяє оперативно та ефективно моніторити ці заяви та скарги і результати їх розгляду. Проте робоча груп не підтримала таку поправку до Виборчого кодексу, що фактично погіршує ситуацію з інформуванням населення», – підкреслила вона.

Наступна зустріч попередньо запланована на п'ятницю, 25 травня, о 13:00.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшло 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.