67,7% і 8 місце – такий результат Миколаївська міська рада отримала за підсумками вимірювання Індексу публічності міських рад за 2017-ий рік. Про це йшла мова 3 травня під час презентації результатів п’ятого вимірювання Індексу публічності 2017.

«Вперше за всю історію вимірювання Миколаїв перетнув межу задовільного рівня публічності, підвищивши свій показник аж на 10,7% у порівнянні з минулорічним 57%. Найвищим є показник публічності міського голови – 71% (62% – у 2016 році), значно зріс показник депутатського корпусу – 70% (48% було у 2016 році), найменш публічними залишаються виконавчі органи, маючи 63%», – розповіла під час прес-конференції в КМЦ.Миколаїв регіональний координатор вимірювання Індексу публічності Олена Заворотченко.

Показник публічності міського голови зріс за рахунок проведення громадських слухань, використання соціальних мереж для комунікації з мешканцями, практики публічного звітування, розміщення стратегічних документів на офіційному сайті міської ради, проведення особистого прийому громадян, функціонування «гарячої лінії» для оперативного звернення громадян.

«Проте ряд показників все ще залишається низьким, а деякі навіть погіршили свій рівень у порівнянні з 2016 роком. Так, на сайті не опубліковані електронні декларації (чи гіперпосилання на них) керівництва міста та депутатів, відсутня інформація про радників міського голови, не запроваджено окрему процедуру прийому ініціативних груп громадян, а також систему управління якістю ISО. Вже усталеною практикою стало не опублікування розпорядження міського голови з кадрових питань та протоколів засідання конкурсної комісії. Сфера розвитку «відритих даних» залишається не визначеною, стратегічного документу по роботі з ними не прийнято», – наголошує Олена Заворотченко.

Щодо рівня публічності виконавчих органів, то він зріс лише на 2% у порівнянні з 2016 роком. Негативно вплинули на рівень Індексу відсутність інформації про заступників міського голови, їх біографічні дані, фотографії та контакти. Значний обсяг інформації виконавчі органи не публікують у форматі «відкритих», при комунальних підприємствах міста не створено наглядових рад, не проведено аудиторської перевірки фінансової звітності, пояснює координатор вимірювання.

Разом із тим на веб-сайті розміщена структура Миколаївської міської ради та виконавчих органів, положення про управління, відділи, контактна інформація й графіки прийому. Передбачена можливість подати електронну петицію та звернення. Вчасно публікуються повідомлення про засідання виконавчого комітету та порядок денний, розміщуються прийняті рішення. Розділ «Публічна інформація» містить вичерпну інформацію, забезпечено можливість подати запит різними способами, проте не всі виконавчі органи дотримуються термінів надання відповідей.

Депутатський корпус Миколаївської міської ради є публічним на 70%. Високі показники у шкалі Індексу-2017 вдалося забезпечити завдяки практиці звітування обранців, вчасному розміщенню проектів рішень та прийнятих рішень, оприлюдненню результатів поіменного голосування, протоколів сесій ради, засідань постійних комісій, онлайн-трансляціям сесійних засідань.

«Негативними тенденціями є відсутність практики звітування постійних комісій перед радою про свою роботу, декларацій депутатів за 2017 рік (або посилань на них). Як і в минулому році, не про всіх депутатів зазначена вичерпна інформація про засоби зв’язку та біографічні дані, не затверджено Етичного кодексу депутата. На веб-сайті міськради, не оприлюднюється інформація про реєстрацію депутатів на конкретному засіданні, перелік та зміст депутатських запитів. У Регламенті ради та положенні про роботу постійних комісій чітко не врегульована процедура доступу громадян до засідань комісій та виступу на них», – говорить Олена Заворотченко.

За результатами моніторингу Індексу публічності Миколаївської міської ради Громадянська мережа ОПОРА підготувала звіт та розробила ряд рекомендацій щодо покращення рівня публічності.

За коментарями звертайтесь:

Олена Заворотченко, координатор вимірювання Індексу публічності у Миколаєві

тел.: 095 894 11 72.

Довідково:

Індекс публічності – це загальнонаціональна кампанія моніторингу прозорості, відкритості та підзвітності діяльності органів та посадових осіб  місцевого самоврядування. Об’єктом моніторингу є міські ради в обласних центрах України. У 2017 році вимірювання здійснювалося також у тимчасово перенесених обласних центрах Донецької та Луганської областей.

Проект реалізовується уже п’ятий рік поспіль й має на меті оцінити, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітетів, і яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування – міського голови, депутатів та виконавчих органів – в цей процес. Система показників Індексу публічності розроблена на основі положень українського законодавства та міжнародних стандартів у сфері публічності муніципальної влади. Результатом проведеної кампанії є публікація щорічного всеукраїнського дослідження – «Індекс публічності місцевого самоврядування 2017». З результатами минулорічних вимірювань можна ознайомитися на сайті  www.publicityindex.org.