Бездоказовим є твердження, що технології підвищать зацікавленість громадян у виборах. Зміцнити таку зацікавленість можливо лише шляхом посилення ефективності політичних інститутів, їх підзвітності перед виборцями. Про це заявив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев під час виступу на PersonalDemocracyForumCEE 2018, який проходить 26-27 квітня у місті Гданськ (Польща).

"Чи дійсно в сучасних суспільствах є запит на зміну підходів до інституту виборів або корекцію традиційних форм голосування? Відповідь не є однозначною. З одного боку, кількість випадків застосування технологій на виборах зростає, а саме суспільство постійно змінюється. З іншого, найбільш технологічно розвинені країни світу зберігають традиційні підходи до проведення виборів, ставлячись з обережністю до технологічних амбіцій. На мою думку, у сучасних суспільствах є швидше запит на трансформацію політичних інститутів, сформованих за результатами виборів, а не зміну підходів до самих виборів. Утома від політичних інститутів та політичних практик призвела до неочікуваних результатів виборів у США, Італії, Німеччині тощо. Але навряд ці результати є втомою від самих виборів", - зазначив Олександр Клюжев.

Він додав, що в Україні прихильники «осучаснення» шляхом впровадження нових технологій нерідко закривають очі на відсутність стабільних і незалежних органів адміністрування виборів, які мають впроваджувати запропоновані зміни. Аналітик ОПОРИ нагадав, що в Україні вже майже 4 роки не змінюється склад Центральної виборчої комісії, строк повноважень якої було вичерпано 2014 року. На його думку, впровадження нових технологій неефективним органом може призвести до погіршення, а не покращення умов проведення виборів, а також підірвати довіру до результатів голосування.

Також Олександр Клюжев підняв питання захищеності процесу застосування технологій на виборах. На думку аналітика, питання захищеності технологій не може розглядатися окремо від аналогічних питань у інших сферах життя суспільства.

"До прикладу, в Україні суспільство пасивно реагує на порушення стандартів захищеності урядових даних та систем, фактично закриває очі на безвідповідальність приватного сектору у сфері автоматизованих систем, права на приватність та політики захисту персональних даних. Наївно думати, що у цій атмосфері можна створити безпечний вакуум навколо технологій на виборах. Саме тому важливим є широкий діалог щодо проблем, пов’язаних із застосуванням технологій у різних сферах суспільства: у бізнесі, соціальних та медичних сферах, правоохоронній діяльності. І як тільки в суспільстві сформується критичне розуміння важливості безпеки технологій, виникнуть передумови і для ефективного їх впровадження на виборах", - сказав він.

Повний виступ Олександра Клюжева читайте тут