Представники Громадянської мережі ОПОРА відправились на навчання до Італії, аби перейняти досвід колег щодо практики покарань за виборчі злочини. Тож надалі ми інформуватимемо вас про найцікавіші аспекти італійського законодавства.

Як розповіла учасниця навчальної програми, радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, ситуація в італійському виборчому законодавстві частково подібна до української. «В Італії під кожні вибори постійно змінюються виборчі правила. У 2014 році змінилася система фінансування партій – відбувся перехід до приватного фінансування. Проте не було прийнято законодавство, яке б регулювало лобіювання та обмеження фінансування політичних партій, тому фактично відкрилися двері для корупційних ризиків», зазначила вона.

Навчальна програма «Забезпечення ефективного спостереження та запобігання фальсифікації виборів» триває з 15 по 22 квітня. Усі заходи відбуватимуться в двох італійських містах – Пізі та Римі. Учасниками програми стали експерти в запобіганні виборчих злочинів з громадського та державного секторів на основі відкритого конкурсу. Серед них – два члени Центральної виборчої комісії, строк повноважень яких ще не добіг кінця, представники 5 громадських організацій та одна представниця ЗМІ.

Ми відправились до Італії, аби вивчити більше про італійські систему електорального правосуддя, виборчу доброчесність та зловживання законодавством, виборчу систему, боротьбу з хабарництвом та корупцією, а також кримінальне право. Впродовж навчання на базі Вищої школи Сант-Анна учасники навчальної програми зустрінуться із професорами з міжнародного та кримінального права, представниками Італійської комісії по боротьбі з мафією, відвідають мерію міста Піза, а також поспілкуються зі студентами магістратури з прав людини та управління конфліктами. У Римі також заплановані візити до штаб-квартири Демократичної партії, Конституційного суду Італії, Міністерства внутрішніх справ, Центрального Директорату з питань виборів, Головного слідчого відділу спеціальних операцій, Антикорупційної агенції.

Основна мета навчальної програми полягає в наданні учасникам знань та навичок, необхідних для організації та проведення ефективних розслідувань проти злочинів, пов’язаних з фальсифікацією виборів. Для стажування була обрана Італія, адже вона є країною-членом ЄС і має дуже успішну стратегію боротьби з організованою злочинністю, пов'язаною з фальсифікацією виборів. Досвід Італії для України також доречний, враховуючи високий рівень політичної корупції в цій державі. Крім того, як і Україна, Італія знаходиться в процесі реалізації реформ.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА активно займається питаннями невідворотності покарань за вчинення виборчих злочинів. Так, після двох років плідної співпраці з Міністерством внутрішніх справ та Національною поліцією України 13 квітня був зареєстрований законопроект №8270 щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Довідково: Навчальна програма професійного зростання «Забезпечення ефективного спостереження та запобігання фальсифікації виборів» триває з 15 по 22 квітня 2018 року в Італії. Приймаючою організацією виступає неурядова організація Європейський Центр електоральної підтримки, що надає консультаційні послуги та підтримує процеси чесних виборів у всьому світі. Навчальна поїздка відбулась за підтримки Міжнародної благодійної організації «Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні» (CEUME), неприбуткової організації World Learning та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Необхідність такого навчання та обміну досвідом для українських експертів з виборчої тематики актуалізувала Громадянська мережа ОПОРА.