UPD: З нами сконтактував Юрій Левченко та повідомив нам, що через стан здоров'я не зміг відвідати робочу групу.

На перше засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу прийшло лише 4 народних депутати з 22. Про це повідомляють присутні на цій зустрічі представники Громадянської мережі ОПОРА.

Сьогодні, 16 квітня, відбулось перше засідання офіційної робочої групи з розгляду поправок до Виборчого кодексу №3112-1. Із 24 членів групи на засідання прийшли 4 народні депутати (керівник групи Олександр Черненко, Борислав Береза, Михайло Папієв, Руслан Сидорович) помічники ще кількох народних депутатів (Тараса Батенка, Юрія Дерев'янка, Дмитра Добродомова, Остапа Єднака, Вікторії Пташник, Сергія Тарути), 1 член групи (співавтор іншої версії Кодексу Сергій Подгорний) та представники Громадянської мережі ОПОРА.

Варто зазначити, що засідання робочої групи відбувалось під час Погоджувальної ради фракцій політичних партій. Тому голови парламентських комітетів, які входять до складу робочої групи, не могли бути присутніми особисто. Решта членів групи на засідання не прийшли й не делегували помічників, які б могли проінформувати їх про перебіг розгляду поправок.

Розгляд почали з другої глави Кодексу та пройшли поправки від 252 до 341 включно. Серед поправок, які члени групи оцінили позитивно та рекомендуватимуть до ухвалення на засіданні Комітету, такі:

- передбачити можливість реєстрації для громадських спостерігачів у Центральній виборчій комісії;

- член ЦВК має оперативно повідомити про тиск на нього чи втручання в роботу Комісії в правохоронні органи;

- передбачити на засіданні Комісії присутність журналістів та здійснення ними запису чи трансляцію без додаткового дозволу;

- публікація рішень ЦВК на офіційному сайті не пізніше наступного дня;

- оприлюднення публічних виборчих даних, які є в розпорядженні Центральної виборчої комісії на офіційному сайті у машиночитному форматі, а також передбачити можливість користування сайтом для людей з інвалідністю;

- прийняти статтю про затвердження порядку й утворення та формування експертно-дорадчих органів ЦВК;

- регламентувати процес внесення та строки розгляду фракціями пропозицій щодо кандидатів у члени ЦВК та сформованого подання Президентом до Верховної Ради;

- прописати підстави та процес дострокового складання повноважень чи звільнення з посади члена Комісії;

- передбачити вимогу вищої освіти юридичного напрямку для всіх членів ЦВК.

Варто додати, певний відсоток поправок стосується лише того, що в тексті до згадування фракцій політичних партій автори пропонують дописати також депутатські групи чи блоки. Та оскільки цей проект Виборчого кодексу передбачає обрання парламенту за пропорційною системою, то всі такі правки робоча група вважатиме автоматично відхиленими, а в перехідних положеннях допише цю особливість щодо депутатських груп.

Щодо тих поправок, які робоча група оцінила негативно й пропонує відхилити, то серед них більшість таких, які частково дублюють погоджені групою поправки або стосуються текстових уточнень щодо депутатських груп.

Ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшло 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.