Кабінет Міністрів України підтримав проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства», який розробила Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Генеральною прокуратурою, Міністерством юстиції та Центральною виборчою комісією. Таке рішення було ухвалено під час засідання Уряду в середу, 11 квітня.

Як зазначив Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, робота над законопроектом тривала майже два роки, документ пройшов тривале публічне обговорення та отримав позитивні експертні оцінки.

«Проект погоджено усіма зацікавленими міністерствами та відомствами. Ключовими змінами є невідворотність покарання за злочини проти виборчих прав громадян», – зазначив Аваков.

За словами заступниці Міністра внутрішніх справ Тетяни Ковальчук, яка презентувала документ, про актуальність цього законопроекту свідчить дуже велика кількість порушень виборчого законодавства, які фіксуються на виборах в Україні незалежними спостерігачами.

«За даними опитування, проведеного GfK Ukraine минулого року для офісу Ради Європи в Україні, 68% українців незадоволені чесністю виборів в Україні. Оцінка суспільством відповідності виборчого процесу загальновизнаним стандартам свідчить про необхідність дієвого попередження, виявлення та розслідування виборчих злочинів. Ефективне застосування законодавства має переконати суспільство у тому, що держава гарантує законні, чесні, конкурентні та вільні вибори. Результати опитування громадської думки також доводять необхідність підвищення відповідальності самих виборців, які демонструють неоднозначне сприйняття порушень. Зокрема, за даними вже згаданого дослідження лише 16% українців готові звернутися до правоохоронних органів, якщо партія або кандидат запропонують гроші або подарунок за їх голос», – сказала вона.

Напередодні чергових виборів Президента України та Верховної Ради України 2019 року МВС України, Національна поліція та ОПОРА пропонують внести зміни до Кримінального кодексу  України та Кодексу про адміністративні правопорушення.

«Підвищення санкцій за виборчі злочини не є самоціллю. Зміни, передбачені проектом, спрямовуються на формування передумов і інструментарію для виявлення, розслідування злочинів та притягнення до відповідальності винних осіб. Саме тому проект передбачає звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які добровільно повідомили правоохоронні органи про вчинення злочинів щодо підкупу виборців, або фальсифікації виборчої документації та сприяли розслідуванню. Це новація, на нашу думку, мотивуватиме громадян, які залучені під час виборів до незаконної діяльності, ставати на шлях закону та сприяти правоохоронцям», – зазначила Ковальчук.

Проект криміналізує здійснення передвиборної агітації, яка супроводжується наданням виборцям неправомірної вигоди.

Змінами до Кодексу про адміністративні правопорушення пропонується суттєво підвищити розмір штрафів за порушення обмежень ведення передвиборної агітації – до розмірів 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розробники законопроекту пропонують не передбачати кримінальної відповідальності виборців, які приховували або знищили власний виборчий бюлетень.

Також пропонується передбачити адміністративну відповідальність за  умисне розголошення виборцем свого волевиявлення у приміщенні для голосування, що має попередити різноманітні форми контролю за волевиявленням виборця з боку третіх осіб.

Як додала координаторка виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, після 2014 та 2015 року ОПОРА спільно з правоохоронними органами проводила активну роботу щодо комунікації на тему проблеми виборчих злочинів у частині законодавчої бази.

«Справа в тім, що ті зміни, які вносились до Кримінального кодексу України та інших, на жаль, не посприяли більшій прозорості та відкритості виборчого процесу. Наприклад, після парламентських виборів 2014 року було аж 13 обвинувальних вироків по всій Україні щодо фактів зловживань в ході виборчого процесу. Після місцевих 2015 року – 69. Але після 2015 року ми можемо констатувати збільшення рішень судів, що стосуються безпосередньо серйозних санкцій і таких порушень, як підкуп виборців. Тим не менше, за цей період ніхто до тюрми не сів, оскільки більшість отримали відтермінування. І, на жаль, ми маємо факти, коли певні зовнішні чинники впливали на хід виборчого процесу не тільки протягом кампанії дня голосування, а в ході розслідувань. Тому з метою притягнення невідворотно до відповідальності тих осіб, які вчиняли адміністративні правопорушення або частково декриміналізація тих норм, які раніше були криміналізовані, ми сподіваємось отримати в день виборів, в ході виборчого процесу і до закінчення виборчої кампанії належну кількість реакцій з боку правоохоронних органів та вироків судів», – розповіла Ольга Айвазовська.

«Є необхідність, щоб ми ухвалили цей законопроект, направили його у парламент і просили парламент якомога швидше його розглянути. І щоб він вступив у дію. У нас вибори через рік, є час і ухвалити закон і правильно ввести його в дію. Я думаю, що на цій сесії ми можемо його і ухвалити. Чому ні?» – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Презентацію Тетяни Ковальчук із запропонованими змінами читайте тут