Перша віце-спікерка парламенту Ірина Геращенко закликала голову Верховної Ради України посприяти у прискоренні завершення  спеціальних перевірок двох кандидатів у члени Центральної виборчої комісії, щоб у четвер, 4 квітня, вийти на голосування за новий склад ЦВК. Про це вона заявила у понеділок, 2 квітня, під час засідання Погоджувальної ради.

«Неурядовий сектор стоїть на позиції, що ми заборгували країні перепризначення нової ЦВК. Якщо сьогодні залишаються у двох кандидатів ще не проведені відповідні перевірки, я пропоную, щоб від імені Погоджувальної ради Голова Верховної Ради звернувся до відповідних структур з проханням, щоб вони були прискорені, щоб ми у четвер вийшли на голосування по новому складу ЦВК», - заявила Геращенко.

Під час брифінгу Парубій зазначив, що питання обрання нового складу ЦВК ускладнюється тим, що на вакантні 13 місць претендують 14 кандидатів.

Водночас він зазначив, що цю проблему можна буде вирішити двома механізмами: попереднім узгодженням головами фракцій 13 кандидатів, або звичним способом - обрати 13 членів ЦВК серед тих кандидатів, які наберуть найбільшу підтримку на рейтинговому голосуванні.

"Тут можливі два механізми: або попереднє узгодження між головами фракцій, щоб визначити тих 13, або звичний спосіб – рейтингове голосування. Коли буде відомий результат спецперевірки, я проведу відповідні консультації з головами фракцій", – повідомив Парубій.

Відзначимо, що раніше видання «Лівий берег» з посиланням на голову Національного агентства з питань держслужби Костянтина Ващенка повідомляло, що спеціальну перевірку кандидатів на посади членів Центральної виборчої комісії завершено, і усі кандидати її успішно пройшли.

Нагадаємо, на сьогодні строк повноважень 13 з 15 членів Центральної виборчої комісії добіг кінця. 1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – ще одного члена комісії. Натомість 1 квітня 2014 року новообрані члени Центральної виборчої комісії Катерина Махніцька (дівоче прізвище Березюк) та Олег Діденко склали присягу в парламенті. 3 червня 2016 року Петро Порошенко вже вносив до Верховної Ради подання на звільнення 12 із 15 членів ЦВК та призначення 11 нових, але до голосування в парламенті тоді так і не дійшло.