Минуло більше двох місяців з того моменту як Президент та Голова Верховної Ради знову публічно говорили про оновлення складу Центральної виборчої комісії. Громадянська мережа ОПОРА 7 лютого провела публічну дискусію серед усіх кандидатів на тему "Нова якість ЦВК". Відповідно до антикорупційного законодавства впродовж 25 днів мала відбутись спеціальна перевірка всіх кандидатів. Громадянська мережа ОПОРА вирішила поцікавитись, на якому етапі зараз ця ситуація. У відповідь на інформаційний запит до Апарату Верховної Ради України ми дізналась, що спеціальна перевірка п’яти кандидатів на посади членів Центральної виборчої комісії досі триває.

З 8 до 13 лютого Апарат ВР відправив запити щодо всіх кандидатів на посади членів ЦВК до Національного агентства України з питань державної служби. Станом на 27 березня надійшли відповіді щодо 9 осіб зі списку кандидатів: Михайла Вербенського, Ольги Желтової, Світлани Кустової, Ольги Лотюк, Віталія Плукаря, Тетяни Сліпачук, Леонтія Шипілова, Тетяни Юзькової та Олега Конопольського. Щодо решти кандидатів, серед яких Алла Басалаєва, Наталія Бернацька, Андрій Євстігнєєв, Ірина Єфремова та Євгеній Радченко, то Національне агентство України з питань державної служби станом на 27 березня очікує від них документи для уточнення деякої інформації, вказаної в електронній декларації.

За інформацією, наданою ОПОРІ у відповіді, спеціальну перевірку кандидатів на посади членів ЦВК здійснюють “відповідно до частини першої і третьої статей 57 і 58 Закону України “Про запобігання корупції” та Порядку проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним рішенням, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України”. Таким чином, спеціальна перевірка щодо кандидатів на посади членів ЦВК ще продовжується і формально немає можливості почати розгляд питання в парламенті по суті.

Як зазначає аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, оновлення Центральної виборчої комісії має відбутись одразу по завершенню якісної та комплексної спеціальної перевірки.

Уповноважені органи повинні мати можливість завершити комплексну і якісну перевірку кандидатів. Але не менш очевидною є і важливість результативного завершення процесу ротації ЦВК. Будемо сподіватися, що часові рамки проведення спеціальної перевірки не будуть штучно затягуватися із метою відтермінування  парламентського діалогу та остаточного рішення. Заяви парламентських лідерів щодо заміни членів ЦВК “найближчим часом” мають нарешті привести до розгляду внесених Президентом кандидатур”, – наполягає він.

Кандидатка у члени ЦВК, яка є чинною народною депутаткою від фракції Радикальної партії Олега Ляшка, Тетяна Юзькова 21 березня в ексклюзивному коментарі ОПОРІ ще говорила, що спецперевірка стосовно неї поки триває.

Спеціальна перевірка проводиться згідно із законом протягом 25 днів. Є спеціальне управління, яке проводить цю перевірку щодо кандидатів. Мова йде про те, що я заповнювала електронну декларацію кандидата на посаду в члени ЦВК, після цього, коли ця декларація з’явилася в Єдиному реєстрі (оскільки він у нас інколи працює дуже специфічно), направляється доручення до агенції, що має доступ до частини відкритих реєстрів. Цей орган перевіряє, і, якщо виникають якісь запитання до кандидата й потрібно надати пояснення, йому направляється лист. І кандидат на посаду складає ці пояснення. Щодо мене, то такі запитання виникли щодо об’єкту нерухомості (зазначена в мене земельна ділянка), який не проходить, на жаль, за відкритими реєстрами, та мого автомобіля. Тому мене попросили надати копії та оригінали документів, які засвідчують право власності. Це те, що мені відомо на цей час. Думаю, щодо інших кандидатів, якщо мова йде про набуття якогось права власності на рухоме чи нерухоме майно певний час назад, то, можливо, такі ж варіанти. Тому трохи це затягується”, –розповіла вона.

Нагадаємо, 23 січня 2018 року Президент Петро Порошенко під час зустрічі з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії. Зранку наступного дня прес-служба Президента опублікувала список із 14 осіб. У ньому не були враховані кандидатури від двох фракцій – ВО “Батьківщина” та “Опозиційний блок”. 5 лютого Голова ВР Андрій Парубій на своїй Facebook-сторінці опублікував оновлений список кандидатів на посаду членів ЦВК, де вже з’явився представник “Батьківщини”.

Щоправда, до сьогодні на сайті Верховної Ради досі немає зареєстрованого оновленого подання Президента. На ньому можна знайти лише проект Постанови №4790 від 03.06.2016 про призначення на посади членів Центральної виборчої комісії зі списком з 11 кандидатів.

Старший консультант Програми РАДА, народний депутат України першого скликання Володимир Крижанівський вважає, що проект Постанови мав бути поданий Президентом разом із оновленим списком, а попередній проект дворічної давнини – відкликаний.

Вочевидь, Голова ВРУ вважає, що ще до реєстрації такого подання має бути здійснена спеціальна перевірка кандидатів. Проте норма абзацу п’ятого частини другої статті 58 Закону України “Про запобігання корупції” встановлює, що “особа, щодо якої за результатами спеціальної перевірки встановлено обставини, які є підставою для відмови у призначенні (обранні) на посаду, вважається такою, що не пройшла спеціальну перевірку”. Такий висновок слугує основою для прийняття рішення “про призначення (обрання) або про відмову у призначенні (обранні) на посаду, пов’язану із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування” (абзац перший там же). Причому таке рішення приймається не головою органу, що призначає (обирає) особу на таку посаду (в нашому випадку Головою ВРУ), а власне самим  цим органом, отже Верховною Радою. Тому таке подання разом із проектом постанови про обрання членів ЦВК мало би бути зареєстроване, передане на розгляд Голові ВРУ, який, зокрема, б розпорядився щодо проведення зазначеної спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посади члена ЦВК за наявності їхньої згоди на таку перевірку в порядку, встановленому Законом України “Про запобігання корупції”. Перед цим суб’єкт законодавчої ініціативи повинен був би відкликати проект попередньої Постанови №4790, для чого було б достатньо його заяви, адже вона до цього часу так ще й не була включена до порядку денного. І вже після цього мало би бути зареєстровано нове подання”, – зазначає експерт.

Він також вбачає колізію в кількості вакантних місць та кандидатів, яких на одного більше. Адже Регламент ВРУ не передбачає рейтингового голосування, як у випадку обрання суддів Конституційного Суду.

Складається таке враження, що це зроблено навмисно, щоби гранично ускладнити питання з формуванням нового складу ЦВК”, – зауважує Крижанівський.

У Верховній Раді вважають, що підготувати сам документ Постанови до оновленого подання має Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. У той же час кандидатка на посаду в члени ЦВК, а наразі народна депутатка, яка входить до складу вищезазначеного комітету, Тетяна Юзькова зазначила, що до цього часу їй як члену комітету нічого не відомо щодо підготовки подання. “Як тільки закінчиться спеціальна перевірка, ми будемо тоді визначатися з усіма документами та перевіряти”, – підкреслила Юзькова.

Варто зазначити, загалом Комітет з питань правової політики та правосуддя було визначено як головний для 563 проектів постанов, 518 проектів законів та проекту Виборчого кодексу. Станом на початок березня 23 “комітетські” законопроекти набули чинності. У свою чергу 1/3 проектів законів (189 ініціатив) досі розглядаються в комітеті.

Голова ГО “За демократію через право”, експертка Венеційської комісії, яка має досвід роботи членом ЦВК та заступником Глави Адміністрації Президента, Марина Ставнійчук вважає, що наразі питання оновлення ЦВК або не планують вирішувати найближчим часом, або вирішать без огляду на порушення процедур.

У ЗУ «Про Регламент ВРУ» чітко визначена процедура призначення та звільнення членів ЦВК. Тому всі ці питання повинні вирішуватись виключно з урахуванням Регламенту. Все, що відбувається поза межами Регламенту ВРУ, є порушенням процедури. Традиційно пакет документів щодо погодження членів ЦВК парламентом завжди готувався Адміністрацією Президента. Всі ці документи візуються і передаються до парламенту. На моїй пам’яті було декілька процедур призначень-звільнень і завжди був чіткий регламентний пакет документів. Ми можемо з вами зробити висновок, що, очевидно, попри публічні заяви, ніхто не збирається вирішувати це питання найближчим часом. Регламент вимагає одну процедуру, та, оскільки ситуація вже розпіарена й ми всі бачили той список в інтернеті, але в установленому порядку документи не внесені. Я так розумію: або вони не будуть вирішувати цього питання поки що, або вони будуть вирішувати питання в процесі, й порушення процедури тут для них не важливе”, – підкреслює вона.

Нагадаємо, на сьогодні строк повноважень 13 з 15 членів Центральної виборчої комісії добіг кінця. 1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – ще одного члена комісії. Натомість 1 квітня 2014 року новообрані члени Центральної виборчої комісії Катерина Махніцька (дівоче прізвище Березюк) та Олег Діденко склали присягу в парламенті. 3 червня 2016 року Петро Порошенко вже вносив до Верховної Ради подання на звільнення 12 із 15 членів ЦВК та призначення 11 нових, але до голосування в парламенті тоді так і не дійшло.