Досвід Вознесенська і Коломиї як учасників конкурсу «Відкритий виклик» - це приклад успішного впровадження політики відкритих даних. І він може бути дуже корисним для інших невеликих населених пунктів.

Про це повідомили координаторка ініціативи «Дані міст» від Громадянської мережі ОПОРА та дата-аналітик під час презентації у Києві конкурсу «Відкритий виклик».

Вона розповіла, що заявки на участь у конкурсі подали 55 міст, відбірковий тур пройшли Ужгород, Миколаїв, Коломия, Вознесенськ та Рівне. І найефективніше скористалися шансом невеликі міста.

Вона зазначила, що міські управлінці Вознесенська і Коломиї із великим завзяттям узялися за відкриття тих наборів, які можуть реально покращити рівень життя містян. Мова йде про освітні, транспортні, медичні, безпекові дані. Вона додала, що робота саме з малими містами може виявитися особливо продуктивною для дата-активістів.

Аналітик даних нагадава, що конкурс мав на меті допомогти обраним містам впровадити політику відкритих даних. Завдяки перемозі у ньому муніципалітети отримали доступ до серії освітніх заходів, а також для них була розроблена методологія аудиту.

Аудит – базовий етап в процесі впровадження політики відкритих даних. Він дає змогу зрозуміти, якою інформацією розпоряджається міська влада, у якому вигляді її збирає та зберігає тощо.

Розроблена методологія дала змогу інвентаризувати дані без втручання у внутрішню роботу муніципалітету сторонніх фахівців. Це важливо, адже міські ради збирають так звану чутливу інформацію. Наприклад, з персональними даними мешканців. І методологія, розроблена «Даними міст», дає змогу не порушувати їх права на приватність.

Отож, аудит складався із двох етапів. Перший – анкетування усіх управлінь та структур, підпорядкованих міській раді. Другий - співставлення відповідей, наданих в анкетах, з інформацією, опублікованою онлайн.

Експерти ініціативи «Дані міст» проаналізували результати аудиту та надали свої рекомендації містам, як покращити існуючу ситуацію.

Із онлайн-версією дослідження можна ознайомитися за посиланням audyt.danimist.org.ua.

Відкриті дані – це необхідний ресурс для створення різноманітних сервісів. Переможцям «Відкритого виклику» було надано можливість розгорнути локальні версії Good education. Це онлайн-продукт на основі освітніх даних. Він містить інформацію про всі міські школи, садочки та гуртки.

Ось уже запущені версії:

·         https://rivne.good-e.org.ua

·         https://voznesensk.good-e.org.ua

·         https://kolomyia.good-e.org.ua

Для того, аби розробники мали доступ до датасетів, потрібних для створення сервісів на кшталт Good education, експерти «Даних міст» рекомендують муніципалітетам запускати Портали відкритих міських даних. Переможці «Відкритого виклику» отримали також версії таких порталів:

·         https://rivne.danimist.org.ua

·         https://voznesensk.danimist.org.ua

·         https://kolomyya.danimist.org.ua

Нагадаємо, «Дані міст» - це opendata-ініціатива, співорганізаторами якої є Громадянська мережа ОПОРА (Україна) та TechSoup (Польща). Місія – докласти всіх зусиль, аби політика відкритих даних була успішно впроваджена в українських містах. Ми відкриті до співпраці. Є питання чи пропозиції? Пишіть сюди: [email protected].