13 березня 2018 року мережа громадянських незалежних організацій зі спостереження за виборами Європейська платформа за демократичні вибори (EPDE), а також литовська організація Міжнародний центр електоральних досліджень, яка входить до складу EPDE, були визнані «небажаними організаціями» Міністерством юстиції Російської Федерації.

Штефані Шиффер, член правління EPDE, заявила:

«Ми протестуємо проти внесення організацій в список «небажаних» і проти масової криміналізації та дискредитації нашої мережі. Ми вимагаємо негайного анулювання даного рішення Мін‘юстом Росії».

За допомогою закону про «небажані організації», прийнятого в 2015 році, російський уряд робить спробу криміналізувати міжнародне співробітництво демократичних рухів. Співробітникам перерахованих міжнародних організацій та їхнім партнерам в Російській Федерації можуть загрожувати до шести років позбавлення волі, заборона на в‘їзд до Росії і інші численні  санкції за продовження співпраці.

Уряд Німеччини піддав критиці даний закон в 2015 році, охарактеризувавши його як «засіб для ізоляції та дискредитації критично налаштованого громадянського суспільства в Росії та запобігання міжнародного співробітництва», що навіть збільшує «відчуття незахищеності і страху, яке вже існує в російському громадянському суспільстві».

EPDE - це об’єднання організацій зі спостереження за виборами, засноване в 2012 році з метою підтримки громадянського спостереження за виборами в країнах Східного партнерства, Російській Федерації та по всій Європі, а також для демократичних виборчих процесів.

Берлін, 14.03.2018