Сьогодні, 27 лютого 2018 року, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев взяв участь в обговоренні проблематики формування нового складу ЦВК на засіданні депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Зустріч відбулась за ініціативи депутатської фракції.

Голова депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко та народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря проінформували представника ОПОРИ про позицію фракції щодо поточного процесу ротації складу ЦВК. На думку народних депутатів, внесене Президентом України подання щодо кандидатур до складу ЦВК не базується на принципі паритетності і може призвести до необмеженого впливу окремих політичних сил на майбутню діяльність Комісії. Одним із варіантів уникнення загроз політичного контролю над ЦВК, як зазначила Юлія Тимошенко, може стати переформатування подання Президента України шляхом включення від кожної фракції та групи по одній рекомендованій кандидатурі, натомість на 5 посад у Комісії  можуть бути призначені незалежні експерти. Лідер фракції та політичної партії також наголосила, що діалог щодо майбутнього складу ЦВК відбувається без участі ВО «Батьківщина».

Представник ОПОРИ Олександр Клюжев поінформував народних депутатів України-членів фракції ВО «Батьківщина» про позицію організації щодо процесу призначення членів ЦВК. «ОПОРА послідовно виступає за включення до складу Комісії кандидатур, запропонованих усіма без виключення фракціями та групами парламенту. ОПОРА неодноразово звертала увагу Президента України, Верховної Ради України, інших зацікавлених сторін на неприпустимість ігнорування об’єктивних інтересів окремих фракцій та груп щодо контролю за адмініструванням виборів шляхом рекомендації кандидатур до складу ЦВК. Питання ротації ЦВК має бути невідкладно вирішено, враховуючи вже наявні ризики для легітимності виборчих процесів у очах суспільства та міжнародних партнерів України», – підкреслив Олександр Клюжев.

27 02 2018 Kliuzhev Tymoshenko

Представник ОПОРИ зазначив, що критично важливим є початок справжнього парламентського діалогу щодо формування ЦВК, який повинен бути ініційований і забезпечений Головою Верховної Ради України. Враховуючи серйозні зауваження депутатських фракцій до вже внесеного подання щодо ЦВК, внутрішньопарламентська діалогова платформа та збалансоване модерування переговорів Головою Верховної Ради України може принести позитивний результат. Досягнення широкого і оперативного парламентського компромісу напередодні голосування за внесених кандидатів  має стати не лише запорукою збалансованого і професійного складу ЦВК, а й інституційної незалежності парламенту. У той же час ОПОРА готова виступити незалежним ініціатором діалогу між депутатськими  фракціями та групами.

Громадянська мережа ОПОРА закликає депутатські фракції та групи Верховної Ради України активно взаємодіяти з громадськими організаціями для посилення прозорості процесу ротації ЦВК та поінформованості суспільства щодо цього питання.

Фото – прес-служба ВО «Батьківщина»