За 2017 рік мешканці Закарпатської області отримали субсидій на 96 млн грн. У грудні минулого року в Ужгороді середній розмір державних дотацій на житлово-комунальні послуги для однієї сім’ї не перевищував 400 грн.

Такі дані з відкритих джерел візуалізували місцеві учасники воркшопу, який розробила для Ужгорода ініціатива “Дані міст”, адже міська рада перемогла у конкурсі “Відкритий виклик” і виграла для містян таку нагоду.

Про це повідомили організатори заходу.

Шансом освоїти майстерність у цій сфері у середу, 14 лютого, в Ужгородському прес-клубі скористалися місцеві активісти, управлінці міськради та журналісти.

 У грудні 2017-го середній розмір субсидій для жителів Ужгорода не перевищував 400 грн, - візуалізація даних

Відповідно до розробленої для воркшопу візуалізації, середня сума субсидій для ужгородців у грудні 2017 року була найменшою серед великих міст області. Так, для однієї сім’ї у Берегово виділялося більше ніж 1200 грн, у Мукачевому – близько 1000 грн, у Хусті – більше 800 грн, у Чопі – близько 600 грн.

 - Робити візуалізацію загалом не складно, можливо візуалізувати різні дані за допомогою доступних програм, – зазначив тренер Андрій Савчук, представник Громадянської мережі ОПОРА ініціативи “Дані міст”.

IMG 5945

Власне, він продемонстрував на освітньому заході багато наочних прикладів на основі даних Ужгородської міської ради. Також присутнім показали і зразки кращої та невдалої візуалізації у провідних світових ЗМІ.

 - Вдосконалювати свої знання і навички – завжди добре. Сьогодні ми ознайомилися з українськими та світовими прикладами візуалізації даних. Переконаний, це гарна практика, яку ми маємо застосовувати і до даних міста Ужгорода, - зазначив Ян Головей, співробітник відділу програмного та комп’ютерного забезпечення Ужгородської міської ради

IMG 5940

Також захід відвідали місцеві журналісти.

 - Як на мене, воркшоп був корисним і дав зрозуміти базові можливості роботи з великими обсягами даних за допомогою мови R, нюанси візуалізації у ній та актуальні тренди у світі великих інфографік. Імовірно, для людини, яка з програмуванням зовсім не знайома, цей воркшоп мав би видатися дуже складним, але, оскільки я вивчала на базовому рівні кілька мов, загалом зорієнтувалася. У будь-якому випадку тут допоможе лише подальша практика, – зазначила редактор сайту Neformat.com.ua Ярина Денисюк.




Якщо вам не вдалося скористатися нагодою і відвідати вокршоп з візуалізації, пропонуємо вам зараз коротко ознайомитися із секретами цього сектору роботи з даними.

Візуалізація даних - це спосіб просто і лаконічно розповідати про складне, унаочнювати великі масиви інформації. Наприклад, проілюструвати основні пасажиропотоки у місті. Показати стан зношеності міської інфраструктури чи рівень оплати комунальних послуг по районах в одному відеоролику чи за допомогою інтуїтивно зрозумілого онлайн-сервісу, замість публікувати складні та незрозумілі таблиці і паки документів.

Приклади хороших візуалізацій

Історія на базі відкритих статистичних даних про суспільну ситуацію із наркотиками (США) - ТУТ

Канал із відеовізуалізаціями даних: ТУТ

Приклади візуалізацій на базі українських відкритих даних: ТУТ

Мова R

Освоєння мови R та основних видів візуалізації з її допомогою: ТУТ, ТУТ і ТУТ


Нагадаємо, що подія організована в рамках «Відкритого виклику». Саме завдяки перемозі у цьому Конкурсі муніципалітет Ужгорода виграв для міста право на низку ексклюзивних освітніх та практичних заходів з відкриття даних.


«Дані міст» - це opendata-ініціатива, співорганізаторами якої є Громадянська мережа ОПОРА (Україна) та TechSoup (Польща). Місія – докласти всіх зусиль, аби політика відкритих даних була успішно впроваджена в українських містах. Ми відкриті до співпраці. Є питання чи пропозиції? Пишіть сюди: [email protected].