Кандидати на посаду членів Центральної виборчої комісії розділились у питанні проведення в Україні електронного голосування, однак більшість виступили за електронний підрахунок голосів. Про це йшла мова під час публічної дискусії «Нова якість ЦВК», яку організувала Громадянська мережа ОПОРА.

Так, у кандидатів запитали, чи готова Україна до проведення електронного голосування та електронного підрахунку голосів, а також чи стануть вони тим складом ЦВК, при якому це все запрацює.

Кандидат від «Народного фронту» Леонтій Шипілов висловив підтримку е-голосуванню, однак наголосив на загрозі кібернебезпеки.

«Враховуючи досвід виборчих кампаній у Сполучених Штатах Америки, у Франції, ми повинні розуміти всі загрози кібернебезпеки. Враховуючи, що вибори 2019 року є доленосними для нашої країни, враховуючи стан війни з російським агресором, ми будемо відчувати саме вплив зовнішній через кібертехнології на ці вибори. Тому, коли ти це впроваджуєш, ти маєш 100 разів перепровірити, 7 разів відміряти, лише один раз відрізати», зазначив він.

Проти електронного голосування висловився висуванець «Самопомочі» Євгеній Радченко, однак підтримав електронний підрахунок голосів.

Кандидатка від фракції «Блок Петра Порошенка» Світлана Кустова зазначила, що в довгостроковій перспективі електронне голосування можливе, однак не найближчим часом і за певних умов.

«Я хотіла би звернути вашу увагу на те, що Кодекс належної практики у виборчих справах каже про можливості застосування електронної системи голосування. Але за певних умов. Безпека, раз. Друге: можливість забезпечення доказів того, як людина проголосувала. Можливість забезпечення зміни особою, як проголосувала, свого волевиявлення, виправлення помилок. Надійність системи і таємність. Комплексна система захисту інформації. На сьогоднішній день спеціалісти державної служби спецзв’язку, вони займались цим питанням, кажуть, що достатньо складне завдання – реалізувати цю систему електронного голосування», сказала Кустова.

Наталія Бернацька, кандидатка від «Народного фронту», виступила за електронний документообіг:

«Це надважливо. Надважливо мати і електронний підрахунок голосів, і контакти з регіональними комісіями. Але з приводу запровадження захисту в рамках ситуації, коли є агресія Російської Федерації, є питання».

Кандидатка від депутатської групи «Партія «Відродження» Алла Басалаєва підтримала електронний підрахунок голосів.

«Якщо проаналізувати вибори останніх 10 років, то можна дійти висновку, що найбільше нарікань на процес голосування та підрахунку голосів виборців. Саме на цьому етапі відбувається найбільша кількість зловживань. Велика кількість нарікань викликає сумніви в результатах виборів. Тому, як на мене, на допомогу цьому прийде електронний підрахунок. Я проти електронного голосування, це дійсно буде питання безпеки. Електронний підрахунок допоможе чесно, прозоро підрахувати голоси»,  сказала кандидатка у члени ЦВК.

Потенційний член ЦВК від ВО «Батьківщина» Андрій Євстігнєєв зазначив:

«З приводу всього електронного – я «за». Треба більш детально ознайомитись з пропозиціями, які вносяться. Я чую від колег фахові застереження з приводу електронного голосування, що там є можливості зловживань і є проблеми з забезпеченням безпеки. Отут треба розібратися. Але якщо можна забезпечити безпеку, то чом би і ні?»

Повну трансляцію публічної дискусії можна переглянути тут.