Кандидати на посаду членів Центральної виборчої комісії хочуть змінити ідеологію Центральної виборчої комісії, удосконалити виборче законодавство та зробити цей орган більш прозорим та відкритим. Такими мотивами своєї роботи у Центральній виборчій комісії ділились кандидати від фракцій та депутатських груп під час публічної дискусії "Нова якість ЦВК" 7 лютого, організатором якої виступила Громадянська мережа ОПОРА.

Як зазначила координаторка виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, після того, як президент вніс подання зі списком кандидатів у члени Центральної виборчої комісії, у суспільства виник запит щодо того, хто ці люди в списку, наскільки вони кваліфіковані і чи будуть більш прозорими та відкритими.

Nova yakist CVKAivazovska CVK

Кандидатка від депутатської групи "Партія "Відродження" Алла Басалаєва поділилась своїм досвідом представництва інтересів Центральної виборчої комісії у суді. За її словами, вона була безпосередньо дотична до підготовки проведення виборів. Наразі кандидатка є аспіранткою та пише дисертацію щодо виборів.

"Вважаю, що на посаді члена Центральної виборчої комісії разом зі своїми колегами вчиняти ті дії, які допоможуть відновити довіру суспільства до такого органу, як Центральна виборча комісія. У групі «Відродження» мене рекомендував лідер Віктор Бондар, з ним ми працювали на виборах, коли він безпосередньо брав участь у підготовці проведення виборів. Я була рекомендована ним, фракція мене підтримала", розповіла Басалаєва.

Basalaeva CVK

Висуванка "Народного фронту" Наталя Бернацька розповіла, що перша її посада була пов’язана з представництвом у Європейському суді людини. Вона зазначила, що першим викликом стало подання позову проти Російської Федерації щодо анексії Криму.

"За 4 роки роботи в уряді я бачу, що найбільшою проблемою в усіх сферах реформування є якість того, як працюють наші органи, які сформовані в країні. Дуже важливо, щоб наступні вибори пройшли за новими стандартами. Основна мета, яку я бачу в своїй роботі – це якнайбільша прозорість діяльності Центральної виборчої комісії", додала Бернацька.

Bernatska CVK

Представник ВО "Батьківщина" Андрій Євстігнєєв, за його словами, брав участь у всіх виборах, зокрема як лектор для членів виборчих комісій та спостерігачів, був автором і співавтором певної кількості проектів законів.

"Новий, але дуже цікавий виклик з професійної точки зору, з точки зору громадянської, тому що, на мою думку, в позитивному сенсі цього слова сервісна функція ЦВК, а саме забезпечення законних і прозорих виборів, дуже важливо для того, щоб наша держава не тільки формально, але фактично набувала нових якостей і інтегрувалась в європейський простір", додав Євстігнєєв.

Yevstigneev CVK

Як зазначила Світлана Кустова, яку висунула фракція «Блок Петра Порошенка», з 2006 року вона говорила про своє бажання йти працювати до Центральної виборчої комісії, щоб змінювати її ідеологію.

"Я захищала інтереси не тільки БПП, а дуже багатьох незалежних кандидатів. Я думаю, що коли виникло питання щодо кандидатур до складу Центральної виборчої комісії, моя кандидатура «спливла» сама собою, тому що всі знають, що я хочу йти до ЦВК і міняти ідеологію цього органу", розповіла Кустова.

Kustova CVK

Кандидатка Ольга Лотюк (фракція "Блок Петра Порошенка") зазначила, що усі суспільні відносини, які мають відношення до організації проведення виборів, пов’язані зі специфікою її діяльності.

"Я вважаю, що мій фаховий потенціал і мої знання дозволяють мені розбиратись в тих питаннях, в тому числі і роботі Центральної виборчої комісії. В практичному відношенні для мене це виклик, але виклик надзвичайно позитивний. Мої колеги знають, що я душею і серцем вболіваю за побудову правової держави", сказала вона під час презентації.

Lotyuk CVK

Не новою є тематика виборів та виборчого законодавства для кандидата у члени ЦВК Віталія Плукаря, який висунутий фракцією "Блок Петра Порошенка".  

"Протягом 4 років я працював у секретаріаті Центральної виборчої комісії, в юридичному управлінні, здійснював юридичний супровід у судах за участі Центральної виборчої комісії. Моя кандидатура розглядалась, напевно, тому, що мої практичні навички можуть бути втілені на вищому рівні", розповів кандидат.

Plukar CVK

Кандидат від "Самопомочі" Євгеній Радченко займається виборами з 1994 року, працювавши в організації «Комітет виборців України», згодом координатором виборчих проектів Асоціації американських юристів в Україні. Також працював над проектами законів, зокрема над проектами Виборчих кодексів.

"Особиста мотивація – це щоб робота Центральної виборчої комісії була якомога більш прозорою, якомога більш відкритою, щоб відповідати кращим міжнародним стандартам", зазначив Радченко.

Radchenko CVK

Висуванка депутатської групи «Воля народу» Тетяна Сліпачук поділилась досвідом роботи позаштатної консультантки головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України з питань, пов’язаних з виборчим процесом.

"Я дійсно відчуваю себе добре реалізованою в тій сфері, в якій я досягла максимуму з точки зору практики і визнання. Мені цікавий цей напрямок політичного партійного і державного будівництва. Всі ці роки я цим займалась, відслідковувала, коментувала", зазначила вона.

Slipachuk CVK

Леонтій Шипілов, кандидат від "Народного фронту", за його словами, має значний досвід у тематиці виборів.

"Остання кампанія, в якій я брав участь в 2014 році, коли здійснював консультування групи кандидатів від Самооборони Майдану, більшість яких стала народними депутатами та увійшла до фракції "Народний фронт". І коли постало питання у 2015 році, з боку фракції було питання, чи не хочу працювати у Центральній виборчій комісії. Також був такий запит з боку громадянського суспільства. Очевидно, в цих дискусіях ми часто говорили про недосконалість виборчого законодавства, недосконалість і потребу реформування Центральної виборчої комісії. На фоні цього сформувалось бачення, а чому ні?", розповів Шипілов.  

Shypilov CVK

У свою чергу, представники партій та депутатських фракцій відзначили фаховість майбутнього складу ЦВК. 

"Ми можемо мати перший склад ЦВК, в якому всі будуть мати не просто юридичну освіту, але будуть мати і вчені ступені, і наукові звання, і будуть виконувати роботу, яка передбачена законом", сказав заступник голови партії "Відродження" Володимир Пилипенко

"Скажу відверто, мій голос на комітеті та у Верховній Раді за всіх цих людей буде", додав депутат від фракції "БПП" Олександр Черненко. 

Pylypenko CVKChernenko CVK

"З точки зору кваліфікації, ви перевищуєте ті виклики, з якими ви стикнетесь. Кваліфікація ваша дозволить вам усі ті завдання, які поставлені перед комісією, виконати. Я бажаю усім присутнім бути обраними. Бо це дуже важливо і для вас, оскільки серйозний виклик, це серйозний крок для вас", відзначив депутат від "Опозиційного блоку" Юрій Мірошниченко. 

Miroshnychenko CVK

Координаторка виборчих та парламентських програм Ольга Айвазовська додала, що незалежність є формою безпеки для будь-якого гравця, у тому числі для органу адміністрування виборів і членів виборчої комісії. 

"Ми на собі це багато разів відчували, ми співпрацюємо і комунікуємо з усіма політичними партіями, будучи рівновіддаленими від них, і це дає можливість не хвилюватись за те, що відбудеться завтра. 7 років ваших повноважень передбачають те, що ви будете організовувати шість чергових виборчих процесів (ми ще не знаємо, скільки ви будете організовувати позачергових). І чи будуть фракції/групи, які вас делегували, представлені у парламенті, невідомо. Але ці 7 років дуже великий потенціал для професійного та потенційного розвитку, чого ми вам і бажаємо”, сказала Ольга Айвазовська. 

"Мені здається, що жоден з них не уявляє, що своєю присутністю вони задали певний стандарт формування Центральної виборчої комісії. Політики довели цю ситуацію до певного абсурду, а потенційні члени ЦВК, які приходили у 2016 році, які прийшли у 2018 році на цю дискусію, задають певний стандарт, і я як громадянин, дякую їм за цей стандарт", додав аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев.

Kliuzhev CVK

Повну трансляцію публічної дискусії дивіться тут.

Біографія кандидатів у члени ЦВК у лонгріді ОПОРИ.