Протягом дня голосування на виборах у об’єднаних територіальних громадах 24 грудня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не виявили суттєвих порушень, які за своїми масштабами та наслідками можуть мати негативний вплив на перебіг голосування та спотворити результати волевиявлення виборців.  Більшість проблем та інцидентів, які фіксувались, були результатом фахової непідготовленості і недостатнього рівня компетентності членів дільничних виборчих комісій.

24 грудня 2017 року офіційні спостерігачі ОПОРИ забезпечували незалежне спостереження за перебігом голосування та підрахунком голосів на перших місцевих виборах у ОТГ (за виключенням виборчих процесів у Київській та Хмельницькій областях).

Ключовими проблемами у забезпеченні законності та належної організації виборчого процесу в день голосування були процедурні порушення, які допускали члени ДВК. Це часто призводило до конфліктів між суб’єктами виборчого процесу, ускладнювало роботу комісії та створювало незручності в процесі волевиявлення громадян. Показовими є випадки у Волинській (ВД №070454 в с. Затурці) та Одеській областях (ВД №510685 в с. Лиманка, ж/м "Радужний", 11), де під час фіксації порушень та дій щодо їх припинення виникали конфлікти та спроби тиску на спостерігачів чи виборців.

Найчастіше фіксувалися випадки порушення кандидатами і партіями вимог закону щодо нерозповсюдження агітаційних матеріалів у переддень і день голосування. Спроби сторонніх осіб (партійних функціонерів та посадовців) перебувати в приміщеннях ДВК та слідкувати за перебігом голосування – теж лишаються звичною практикою, коли публічні особи свідомо ігнорують закон та намагаються виконувати невластиві для себе функції.

Загрозливою є ситуація з неякісним друком та відсутністю повноцінного контролю за виготовленням виборчих бюлетенів. Зафіксовано випадки некоректного написання персональних даних кандидатів або відсутність окремих кандидатів у текстах бюлетенів (найчастіше в Полтавській області).

Потребує додаткової уваги проблема дотримання строків та послідовності процедур членами ДВК в день голосування (встановлених 4 ст. 77 Закону України «Про місцеві вибори»). Спостерігачі ОПОРИ зафіксували непоодинокі випадки невчасного відкриття виборчих дільниць і початку голосування, які спричинені тривалим пломбуванням виборчих скриньок, перераховуванням бюлетенів, реєстрацією присутніх на засіданні спостерігачів та довірених осіб чи непідготовленістю ранкового засідання. Зокрема, такі випадки мали місце в Дніпропетровській (ВД №120473 і №120588), Івано-Франківській (№260280), Запорізькій (№230259, №230244, №230243), Одеській (№510685, №511449, №510682), Сумській (№590398), Волинській (№070454) областях.

Масштабної роз’яснювальної роботи та навчальних зусиль необхідно докласти для запобігання численним спробам видачі бюлетенів без пред’явлення паспорта. Найчастіше такі випадки фіксувалися у Волинській, Чернігівській, Запорізькій областях. Так, на дільниці №230515 у селі Новоолексіївка Запорізької області члени ДВК одноголосно дозволили виборцю проголосувати на підставі ксерокопії паспорта, посилаючись на факт особистого знайомства з ним. Тоді як єдиним законним  документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України. Спостерігач ОПОРИ зафіксував дане порушення, склавши відповідний акт.

Спостерігачі виявили незаконну видачу виборчих бюлетенів, що теж є наслідком правової необізнаності членів ДВК, але також може свідчити про наміри свідомо спотворити результати голосування. Зокрема, в Одеській області на ВД № 510685 (с. Лиманка, ж/м "Радужний", 11) спостерігачі та довірені особи виявили спробу видачі виборчого бюлетеня особам, що не є виборцями цього округу (дані особи зареєстровані в м. Подільськ Одеської області). Слідчо-оперативна група затримала трьох осіб та провела слідчі дії із ними та двома членами комісії. У Черкаській області на дільниці №710257 у с. Ребедайлівка виборцю помилково видали бюлетені іншого округу, де він не має права голосувати. Попри це виборець встиг проголосувати за голову і депутата та вкинув бюлетень у виборчу скриньку. Після виявлення помилки, комісія склала акт про помилково виданий бюлетень та видала виборцю ще один бюлетень вже його округу, дозволивши повторно проголосувати за депутата, що не відповідає вимогам ст. 77 Закону України “Про місцеві вибори”. Подібна ситуація сталася і на дільниці №710436 у с. Буки, однак в цьому випадку комісія обґрунтовано відмовила виборцю проголосувати вдруге.

Органи ведення реєстру виборців повинні докладати більших зусиль для інформування виборців про необхідність уточнення відомостей про себе у списках. Адже почастішали випадки виявлення неточностей у списках виборців, які призводять до неможливості реалізації виборцями свого виборчого права. Так, в Одеській області на всіх ДВК були випадки, коли виборці не могли знайти себе у списку виборців. У с. Новопетрівка Широківської ОТГ Миколаївської області на виборчій дільниці №480620 громадяни не змогли проголосувати за кандидатів у депутати через розбіжності в інформації про адресу реєстрації. У Полтавській області (ВД №530774) декілька людей, які отримали запрошення, не виявили себе у списках виборців. Також один з виборців  отримав запрошення на ім`я родича, який помер більше двох років тому.

Негативний вплив на хід виборчого процесу має присутність сторонніх осіб, які, користуючись своїм посадовим статусом чи депутатськими повноваженнями, намагаються всупереч закону слідкувати за перебігом дня голосування в приміщеннях ДВК. Спостерігачі регулярно фіксували такі випадки. Так, на виборчих дільницях Новогребельської громади були присутні представники Вінницького обласного осередку політичної партії ВО «Батьківщина», а також голова фракції «УКРОП» у обласній раді, які в різний спосіб представляли себе на різних ДВК (як депутати в одних випадках, як кореспонденти – в інших). В Запорізькій області у селі Іванівка Кам’янко-Дніпровського району в приміщенні ДВК №230259 без належних документів перебував голова Енергодарської міської організації ВО «Батьківщина». Після звернення спостерігача та втручання поліції чоловік покинув приміщення дільниці. В Чернівецькій області спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки, коли від одного суб’єкта в приміщенні ДВК одночасно перебувало 4-5 представників (спостерігачів).

Проблемами, на які звертають увагу спостерігачі, залишаються матеріально-технічний стан виборчих дільниць – неналежне облаштування приміщень ДВК, відсутність мінімально комфортних умов для роботи комісії та голосування, перебої з енергопостачанням.

Перші місцеві вибори 24 грудня 2017 року вчергове засвідчили необхідність суттєвого удосконалення виборчого законодавства та системи адміністрування виборів, підвищення компетентності членів виборчих комісій та забезпечення дієвих практик попередження виборчих зловживань. Нечіткість низки положень Закону України «Про місцеві вибори» і відповідно правова невизначеність важливих виборчих процедур, недостатня професійна підготовка членів виборчих комісій, непрозорість фінансування передвиборчої агітації, випадки зловживання адміністративним ресурсом з боку державних службовців,  проблеми із виготовленням виборчих бюлетенів є факторами, які негативно впливали на загальну якість виборчого процесу у об’єднаних територіальних громадах 24 грудня 2017 року. 

ЗАЯВА ГРОМАДЯНСЬКОЇ МЕРЕЖІ ОПОРА ЩОДО ПОПЕРЕДНІХ РЕЗУЛЬТАТІВ СПОСТЕРЕЖЕННЯ НА ПЕРШИХ МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ У ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ 24 ГРУДНЯ 2017 РОКУ