На одній з дільниць Щербанівської ОТГ відсутній протокол ранкового засідання, вивішені біографічні довідки лише частини кандидатів, а також є неточності у списках виборців. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

На дільниці №530774 Щербанівської громади були вивішені матеріали про зареєстрованих кандидатів. Деякі кандидати, які не знайшли матеріали про себе, написали скарги.

Голова ДВК Сергій Шиян розповів спостерігачу ОПОРИ, що на дільниці були розміщені всі ті автобіографі, які були надіслані вчора територіальною виборчою комісією.

Голова ТВК Ігор Наріжний телефоном пояснив спостерігачу ОПОРИ, що були надруковані лише автобіографії тих кандидатів, інформація про яких була доступна. Бо, за його словами, інформація від частини кандидатів не була доступна, бо не відкрились надіслані файли або диски. Проте, за його словами, усі кандидати були повідомлені телефоном про можливість надання автобіографій для друку або наявні проблеми з наданою інформацією.

У той же час деякі кандидатки, які складали скарги, повідомляли, що їм не телефонували з ТВК із подібною інформацією. Одна кандидатка навіть принесла на дільницю і самостійно доклеїла свою автобіографію.

Спостерігачі ОПОРИ також склали акт про відсутність інформації щодо частини кандидатів, посилаючись на статтю 4 Закону України “Про місцеві вибори”, відповідно до якої вибори відбуваються на рівних засадах.

24 12 2017 Poltava biohrafichni dovidky chastyny kandydativ 1

24 12 2017 Poltava biohrafichni dovidky chastyny kandydativ 2

24 12 2017 Poltava biohrafichni dovidky chastyny kandydativ 3

Варто додати, що протокол ранкового засідання цієї комісії також не готовий, бо члени комісії не встигли його підписати.

До того ж, на дільницю прийшло кілька людей, які хотіли проголосувати, бо отримали запрошення. Проте в списках виборців цих людей не виявилось. Оскільки комісія не може вносити зміни до списків виборців, ці особи не отримали виборчих бюлетенів.

Також один з вибоців  отримав запрошення на ім`я родича, який помер більше двох років тому. Комісія виявила цього виборця у списках, перевірила документи, що підтверджують його смерть, і на цій підставі поставила відповідну позначку “Вибув” у графі, де виборці ставлять підпис за отримання бюлетеня.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, комісія мала право зробити позначку лише у графі “Примітки” оскільки внесення змін до списку виборців у день голосування не допускається.

Крім того, на цій же дільниці працівник поліції періодично знаходиться у приміщенні для голосування. На зауваження спостерігача ОПОРИ він зазначив, що перебуває на дільниці вже третю добу, а в приміщенні, де розташована дільниця, є проблеми технічного забезпечення. Оскільки йому фізично нема де грітися або випити чаю, він періодично заходить у приміщення для голосування.

Відповідно до частини 9 статті 27 Закону "Про місцеві вибори" працівники правоохоронних органів здійснюють охорону правопорядку в день голосування та при підрахунку голосів лише поза межами приміщення для голосування.

Відзначимо, у Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія». У разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів звертайтеся – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина

координаторка громадського спостереження у Полтавській області

тел.: 099 674 45 65

email: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)