У зв’язку зі зверненнями ЗМІ до ОПОРИ щодо оцінки факту реєстрації та змісту проекту Закону України про вибори народних депутатів (за мажоритарною системою) за реєстр. № 7366, зазначаємо наступне. На думку ОПОРИ, внесення ініціативи щодо запровадження мажоритарної виборчої системи на виборах народних депутатів України має ознаки порушення Регламенту Верховної Ради України, дестабілізує процес підготовки проекту Виборчого кодексу до другого читання, не відповідає рекомендаціям Україні з боку міжнародних організацій та внутрішньополітичним зобов’язанням депутатських фракцій у парламенті поточного скликання. ОПОРА закликає парламент продовжити розгляд проекту Виборчого кодексу, доклавши максимальних зусиль для виконання власних зобов’язань у сфері виборчої реформи.

06 грудня 2017 року  народний депутат України Олег Барна (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність») зареєстрував проект Закону України про вибори народних депутатів України, яким передбачається обрання всього складу Верховної Ради України за мажоритарною виборчою системою в одномандатних округах.  08 грудня 2017 року проект Закону України було відкликано, але вже 18 грудня Апаратом Верховної Ради України одержано доопрацьований законопроект, поданий Олегом Барною і ще 29 народними депутатами України.  Cуб’єкти права законодавчої ініціативи обґрунтовують необхідність впровадження мажоритарної виборчої системи для обрання 450 депутатів парламенту «системною партійною безвідповідальністю». На думку авторів законопроекту, «спрощення» виборчої системи та відсутність необхідності фінансувати політичні партії дозволить заощадити державні кошти.

Реєстрація законопроекту щодо мажоритарної виборчої системи спонукала інших народних депутатів України вносити альтернативні законопроекти, із метою недопущення домінування лише одного підходу в законодавчій дискусії щодо виборчої системи.

Станом на 21.12.2017 у парламенті зареєстровано вже 4 законопроекти про вибори народних депутатів України, 3 з яких є альтернативними до проекту народного депутата Олега Барни. Фактично народні депутати України були змушені оперативно реагувати на спроби своїх колег кардинально змінити зміст парламентської дискусії навколо проекту Виборчого кодексу шляхом публічної актуалізації мажоритарної виборчої системи та гіперболізації інтересів народних депутатів України-мажоритарників.

ОПОРА зазначає, що внесення народними депутатами України нового законопроекту щодо застосування мажоритарної виборчої системи  під час обрання всього складу Верховної Ради України, ймовірно, відбулося із порушення Регламенту. 

Відповідно до частини другої статті 107 Регламенту Верховної Ради України відхилений Верховною Радою законопроект або законопроект, що повторює його за суттю, не може бути внесений на поточній та наступній за нею позачергових сесіях  парламенту відповідного скликання парламенту.  Як відомо, 19 жовтня цього року Верховна Рада України розглянула три проекти законів України про вибори народних депутатів, жоден з яких не набрав необхідної кількості голосів.  Законопроект вважається відхиленим, якщо запропоновані рішення на його підтримку, у тому числі щодо направлення на доопрацювання,  не отримали необхідної кількості голосів народних депутатів. Аналіз цих положень Регламенту Верховної Ради України дозволяє сформувати висновок про неможливість законної реєстрації нових проектів законів України про вибори народних депутатів України на поточній сесії парламенту.  У   зв’язку із наявністю ознак порушення Регламенту під час реєстрації проекту Закону №7366 профільному комітету  Верховної Ради необхідно розглянути  відповідне питання і прийняти необхідні рішення.

Ініціатори законопроекту про обрання всього складу Верховної Ради у розрізі їхньої належності до депутатських фракцій/груп, обрання в ОВО/за партійними списками

Належність ініціаторів до депутатських фракцій/груп у розрізі одномандатних та загальнодержавних округів Кількість депутатів, які є ініціаторами законопроекту
«Блок Петра Порошенка «Солідарність» 23
Народний фронт 3
Радикальна партія Олега Ляшка 1
Відродження 2
Воля народу 1
Усього 30
Обрані в ОВО 26
Обрані в ЗО (за партійними списками) 4

В умовах незавершеності процесу підготовки проекту Виборчого кодексу до другого читання, внесення законопроекту щодо застосування на парламентських виборах виключно мажоритарної виборчої системи є деструктивною позицією, яка спрямовується на ускладнення внутрішньопарламентського діалогу.  У Верховній Раді України наявні протилежні позиції щодо оптимальної виборчої системи і політичні сили мають шукати прийнятний компроміс. Але вимога повністю відмовитися від пропорційної виборчої системи на парламентських виборах є неприйнятною для політичних сил, які не мають доступу до фінансових та адміністративних ресурсів, де-факто необхідних для перемоги у одномандатних виборчих округах. Таким чином конфліктні законодавчі ініціативи створюють нові перешкоди для досягнення парламентського консенсусу та дестабілізують процес узгодження позицій щодо  підтриманого за основу проекту Виборчого кодексу.

Звертає увагу на себе той факт, що законопроект про мажоритарну виборчу систему на виборах Верховної Ради України підтримали, як правило, народні депутати, обрані у одномандатних виборчих округах. На нашу думку, окремі політичні групи планують обґрунтовувати небажання провести повноцінну виборчу реформу наявністю принципового спротиву депутатів-мажоритарників, нібито незалежних від загальної партійної позиції.  Ця політична технологія яскраво демонструє недоліки паралельної виборчої системи, яка застосовується на виборах Верховної Ради України. Ініціатори проекту Закону № 7366, як правило, висувались у одномандатних виборчих округах тими політичними партіями, які обіцяли виборцям провести виборчу реформу та відмовитись від мажоритарної виборчої системи. Натомість ці ж самі народні депутати напередодні розгляду в другому читанні Виборчого кодексу займають кардинально протилежну позицію, що унеможливлює формування послідовної політики у різних сферах регулювання.

Внесена низкою народних депутатів України ініціатива щодо запровадження мажоритарної виборчої системи на парламентських виборах суперечить положенням Угоди про Коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна», створеної у 2014 році і до складу якої входила більшість ініціаторів проекту № 7366. 

Категорична відмова від пропорційної виборчої системи на парламентських виборах матиме дестабілізуючий вплив на і без того слабку партійну систему України та нівелюватиме очікуваний позитивний ефект від реформи політичних фінансів. Пропозиція щодо запровадження мажоритарної виборчої системи іде в розріз і унеможливлює успішне завершення реформи фінансування політичних партій, яка була частиною євроінтеграційних зобов’язань України та позитивно сприйнята міжнародною спільнотою.

Цей факт ще раз загострює проблему політичної послідовності і відповідальності перед виборцями народних депутатів України.

Натомість рекомендації міжнародних організацій, сформовані на підставі виявлення масових практик підкупу виборців, зловживання адміністративними ресурсами у одномандатних виборчих округах, великої кількості втрачених голосів виборців та проявів політичної неструктурованості парламенту, закликають  Україну перейти до застосування на парламентських виборах пропорційної виборчої системи. Зокрема, у резолюції 1755 (2010) Парламентської асамблеї Ради Європи підтверджується рекомендація щодо прийняття виборчої системи, яка передбачає пропорційну виборчу систему і базується на відкритих виборчих списках і регіональних виборчих округах. Аналогічна резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи від 25 січня 2017 року містить заклик прийняти єдиний Виборчий кодекс, який запроваджує пропорційну виборчу систему в повній відповідності до європейських стандартів.  Політично вмотивовані спроби відмовитися від виконання цих рекомендацій призводять до публічної демонстрації непослідовності держави в частині виконання зобов’язань у сфері розвитку політичних інститутів.