Одеський апеляційний адміністративний суд зобов’язав Таїровську ТВК зареєструвати кандидатом чинного селищного голову Хасана Хасаєва. Про це повідомляє координатор Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області.

16 грудня Одеський окружний адміністративний суд на своєму засіданні розглядав позов Овідіопольської районної організації ВО «Батьківщина» до Таїровської селищної виборчої. У позовній заяві були такі вимоги: визнати протиправною та скасувати постанову Таїровської селищної виборчої комісії №136 від 12 грудня 2017 року щодо відмови у реєстрації кандидатом на посаду Таїровського селищного голови Хасана Хасаєва (документи розглядалися повторно за рішенням суду), зобов’язати повторно (по факту – втретє) розглянути документи, а також визнати дії Таїровської ТВК одноразовим грубим порушенням та припинити повноваження цього складу комісії.

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги частково: суд постановив скасувати рішення про відмову в реєстрації і повторно розглянути документи Хасана Хасаєва.

Однак таке рішення суду не задовільнило жодну зі сторін, тому вони звернулися до Одеського апеляційного адміністративного суду з апеляційними скаргами. 19 грудня Одеський апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу Таїровської ТВК і частково задовільнив вимоги Овідіопольської районної організації ВО «Батьківщина».

Так, апеляційний суд скасував рішення окружного суду в частині щодо повторного розгляду документів для реєстрації Хасана Хасаєва і зобов’язав Таїровську ТВК здійснити його реєстрацію. Інша частина рішення окружного суду залишилася в силі.

Нагадаємо, 30 листопада Таїровська селищна виборча комісія відмовила у реєстрації чинному Таїровському селищному голові Хасану Хасаєву, який був висунутий Овідіопольською районною організацією ВО «Батьківщина». Виборча комісія мотивувала своє рішення тим, що у нього відсутній документ, який підтверджує громадянство України. Також було відмовлено і всім висунутим особам у кандидати в депутати (23 особи) від місцевої організації партії ВО «Батьківщина». Причина в тому, що подання було підписане Хасаном Хасаєвим, а, відповідно, на думку комісії, особою, яка не має на це право.

Овідіопольська районна організація ВО «Батьківщина» оскаржила таке рішення Таїровської ТВК у Овідіопольському районному суді Одеської області.

5 грудня Овідіопольський районний суд визнав протиправною та скасував постанову Таїровської селищної виборчої комісії Овідіопольського району Одеської області №101 від 30.11.2017р. «Про розгляд поданих документів Овідіопольської районної організації Всеукраїнського обєднання «Батьківщина» для реєстрації кандидата на посаду Таїровського селищного голови Овідіопольського району та кандидатів в депутати Таїровської селищної ради Овідіопольського району на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, що відбудуться 24 грудня 2017 року» в частині відмови в реєстрації кандидатом на посаду Таїровського селищного голови та в частині, якою відмовлено в реєстрації кандидатів в депутати Таїровської селищної ради по одномандатним виборчим округам, висунутих Овідіопольською районною організацією ВО «Батьківщина».

Суд зобов’язав комісію повторно розглянути документи, подані Овідіопольською районною організацією ВО «Батьківщина» для реєстрації кандидата на посаду Таїровського селищного голови та кандидатів в депутати Таїровської селищної ради по одномандатним виборчим округам (23 особи).

12 грудня Таїровська селищна виборча комісія на своєму засіданні повторно відмовила у реєстрації кандидатом на посаду Таїровського селищного голови Хасану Хасаєву, висунутому Овідіопольською районною організацією ВО «Батьківщина». В той же час, комісія прийняла рішення зареєструвати висунутих ВО «Батьківщина» 23 осіб кандидатами у депутати Таїровської селищної ради.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).