Таїровська ТВК зареєструвала п’ятьох кандидатів з порушенням строків і відмовила у реєстрації чинному селищному голові. Про це повідомляє координатор Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області.

Так, Таїровська селищна виборча комісія 2 грудня 2017 року зареєструвала кандидатами на посаду Таїровського селищного голови самовисуванців Івана Бородіна, Олександра Рибака, Наталію Маєвську і Христину Барбан, а також кандидатом у депутати Таїровської селищної ради самовисуванця Артема Стогнія.

8 12 2017 Odesa postanova 112

8 12 2017 Odesa postanova 113

8 12 2017 Odesa postanova 114

8 12 2017 Odesa postanova 115

8 12 2017 Odesa postanova 111

Варто зазначити, що виборча комісія зареєструвала Артема Стогнія у виборчому окрузі №3. Останній же звернувся до Овідіопольського районного суду з вимогою зміни дані про його реєстрацію шляхом зміни виборчого округу № 3 на виборчий округ № 16. 5 грудня 2017 року, Таїровська селищна виборча комісія, на виконання рішення суду, прийняла рішення про зміну номеру виборчого округу у рішенні про реєстрацію Артема Стогнія.

8 12 2017 Odesa postanova 120

8 12 2017 Odesa postanova 111 nova redakcia

Згідно закону про місцеві вибори територіальна виборча комісія приймає документи від кандидатів не пізніше, ніж за 24 дні до дня голосування (тобто не пізніше 29 листопада 2017 року), а має право приймати рішення про реєстрацію кандидатів – не пізніше, ніж за 23 дні до дня голосування (30 листопада 2017 року).

Як зазначено у протоколі засідання Таїровської селищної виборчої комісії від 2 грудня 2017 року, Іван Бородін, Олександр Рибак, Наталія Маєвська, Кристина Барбан і Артем Стогній подали документи для реєстрації у визначений законом строк, проте секретар комісії Яна Петренко з технічної причини не подала їх документи на розгляд комісії.

На засіданні ж, колишній секретар Таїровської селищної виборчої комісії (після цього її замінили на іншу особу) визнала, що це її помилка, яка стала можливою через надходження значної кількості подань, частину з яких вона сприйняла за чернетки.

Варто відмітити, що одна з членів комісія вимагала продемонструвати журнал вхідної документації, де мало б бути зазначено надходження документів для реєстрації до виборчої комісії. Проте протягом засідання журнал їй не був наданий.

Також Таїровська селищна виборча комісія відмовила у реєстрації діючому Таїровському селищному голові Хасаєву Хасану Гаруновичу, який був висунутий Овідіопольською районною організацією ВО «Батьківщина». Виборча комісія мотивувала своє рішення тим, що у нього відсутній документ, який підтверджує громадянство України. Також було відмовлено і всім висунутим особам у кандидати в депутати (26 осіб) від місцевої організації партії ВО «Батьківщина». Причина в тому, що подання підписане Хасаєвим Хасаном Гаруновичем, а відповідно, на думку комісії, особою, яка не має на це право.

Представники ВО «Батьківщини» звернулися до Овідіопольського районного суду з вимогою зареєструвати їх. 5 грудня 2017 року суд визнав рішення комісії незаконним. Станом на 7 грудня 2017 року Таїровська селищна виборча комісія не отримала рішення суду і не вчиняла жодних дій з цього приводу. Як заявив голова Таїровської ТВК Олег Буравльов, комісія буде оскаржувати рішення Овідіопольського районного суду.

Загалом, Таїровська селищна виборча комісія зареєструвала 21 кандидата на посаду Таїровського селищного голови. Всі ці зареєстровані кандидати є самовисуванцями.

Із зареєстрованих 14 кандидатів на посаду Таїровського селищного голови лише троє є жінками.

У 26 виборчих округах Таїровська селищна виборча комісія зареєструвала 157 кандидатів в депутати, з яких 46 складають жінки.

Найбільша кількість кандидатів є самовисуванцями. Так, Таїровською селищною виборчою комісією було зареєстровано 67 самовисуванців. В партійному ж розрізі найбільше зареєстрованих кандидатів має «Радикальна партія Олега Ляшка» (24 кандидати), трохи менше – «Українська морська партія Сергія Ківалова» (22 кандидати). У «Аграрної партії» 13 зареєстрованих кандидатів, «Об’єднання «Самопоміч» - сім, «УКРОП» і «Відродження» - по шість, «Опозиційний блок» - п’ять, «Наш край» і «Народний Фронт» - по три, «Блок Петра Порошенка «Солідарність» - один.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можназвертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів–(044) 591-44-44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).