Сингапурське агентство урядових технологій (GovTech) та аналітичний підрозділ Economist Intelligence, британської фірми з прогнозування та консультування, провели глобальне опитування на тему відкритих даних. Результат показав: люди все ще мало знають, як і навіщо їх використовувати.

Про це повідомив Джейсон Шух, технічниий редактор StateScoop, що спеціалізується на новинах розумного міста та пише про інноваційні технології, зорієнтовані на громадськість.

Результати опитування показують, що, попри агресивний розвиток політики відкритих даних по всьому світі, існує гостра потреба в підвищенні обізнаності у цій темі та доступності для широкого кола людей.

Дослідження було опубліковане минулого місяця сингапурським агентством урядових технологій (GovTech) та аналітичним підрозділом Economist Intelligence, британської фірми з прогнозування та консультування. Вибірка - понад 1000 мешканців США та дев'яти інших країн, що лідирують у сфері відкритих даних.

Опитування показує, що відкриті дані не використовуються настільки ефективно, як це можливо. Дослідники виявили, що більшість респондентів вважають основним бар'єром на шляху відкриття і використання даних недостатню обізнаність громадськості.

У дослідженні повідомляється, що 50 відсотків опитаних заявили: державні та місцеві органи влади повинні більше підтримувати зусилля громадських об'єднань щодо відкритих даних.

"Половина респондентів стверджує, що в їхній країні недостатньо інформації про відкриті ініціативи щодо державних даних та про їхні переваги або потенційні можливості, - зазначають дослідники. - Це розглядається як найбільший бар'єр для більш відкритого використання даних уряду, зокрема для громадян Індії та Мексики".

Доступність даних, за результатами дослідження, - це друга за величиною перешкода.

Причому, 31 відсоток опитаних вимагає більш релевантних даних. Двадцять п'ять відсотків вважають, що відкриті дані важко використати через відсутність стандартизованих форматів, а ще 25 відсотків кажуть, що вони не мають навичок розуміння відкритих даних.

Ті, хто закликає до більш релевантних даних, стверджують, що хочуть побачити більше інформації про злочинність, економіку та навколишнє середовище, однак повідомляють, що вони задоволені наявністю та використанням відкритих даних, пов'язаних із транспортом.

Незважаючи на перешкоди щодо доступності та обізнаності, у доповіді зазначається, що протягом останніх п'яти років рух за відкриті дані значно зріс, а Global Open Data Index виріс з 60 країн, що фінансують роботу з відкритими даними, до 94-х.

На думку респондентів, успіх ініціатив з відкриття даних багато в чому залежить від:
a) розвитку можливостей для взаємодії користувачів,
b) різноманітності даних.

На думку 37 відсотків опитаних, кількість даних є критичним інгредієнтом для появи і успішної діяльності різних ініціатив у цій темі. Тридцять п'ять відсотків вважають, що якісні дані в стандартизованих форматах визначають успіх, а 24 відсотки наголошують на важливості зручних порталів відкритих даних. Ще 19 відсотків вважають, що потрібно більше уваги приділяти візуалізації даних, щоб їх можна було "легко зрозуміти".

На прохання назвати головну перевагу відкритих даних, 70 відсотків говорять про більшу прозорість, 78 відсотків відзначають, що вони підвищують якість життя, а 53 відсотки вважають, що open data позитивно впливають на користь прийняття рішень.

Матеріал перекладено командою Громадянської мережі ОПОРА ініціативи «Дані міст»