Лише депутатська фракція політичної партії ВО «Батьківщина» внесла до Адміністрації Президента пропозицію щодо призначення складу Центральної виборчої комісії після реєстрації у Верховній Раді України подання Глави держави щодо призначення членів ЦВК 03.06.2016 р. Про це йде мова у відповіді Головного департаменту забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента на запит координаторки виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської.

Таким чином, інші депутатські фракції та групи Верховної Ради України не оновлювали перелік кандидатур та/або офіційним шляхом не підверджували свої попередні кадрові пропозиції щодо посад членів ЦВК.

Так, до Адміністрації Президента 8 вересня внесено пропозицію про призначення на посаду члена Центральної виборчої комісії тільки від депутатської фракції політичної партії ВО «Батьківщина». Це кандидатура чинного заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної.  Цим листом ВО "Батьківщина" ще раз підтвердила Президенту України свою позицію щодо складу членів ЦВК, враховуючи невключення Главою держави Жанни Усенко-Чорної до вже зареєстрованого у парламенті подання.

vidpivid APU

Нагадаємо, що 21 червня представник Президента України у Верховній Раді України, народний депутат України Ірина Луценко в ефірі 5 каналу заявила:

"По ЦВК. Наскільки я знаю з останніх нарад, консультації відбулися вже майже на 100% в парламенті. Президент вже бачив кандидатури, які нові подані від фракцій. Бо президент виступав: "Я підпишу тільки за нові кандидатури". Я думаю, що ЦВК ми побачимо ближче до осені", - сказала вона.

Після цього Головний департамент регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України надав інформацію, що у 2017 році парламентські фракції не вносили нові кандидатури на посади членів Центральної виборчої комісії. 

Як засвічує відповідь Адміністрації Президента України від 07 листопада 2017 року, усі фракції та групи парламенту, за винятком фракції ВО "Батьківщина", офіційним шляхом не оновлювали свої кандидатури до складу ЦВК або не підтверджували свої попередні пропозиції. Цей факт може засвідчувати відсутність ефективного діалогу на шляху пошуку компромісу щодо нового складу ЦВК, який необхідний в умовах відсутності підтримки депутатським корпусом вже зареєстрованого переліку кандидатур.

Як відомо, у 13 з 15 членів Центральної виборчої комісії минув строк повноважень.

Рік тому Президент вніс до парламенту подання на звільнення 12 чинних членів ЦВК та призначення нових, однак Верховна Рада не розглянула відповідні проекти постанов.