Після встановлення результатів виборів до Ювілейної ОТГ виборці зібрались на мітинг із метою висловити протест щодо перемоги кандидата на посаду голови Романа Пустового та оформити заяву до суду. Крім того, спостерігачі ОПОРИ виявили деякі факти тиску на обурених виборців.

2 листопада близько 150 осіб незадоволених результатами виборів прийшли на мирне зібрання біля приміщення ТВК. Їхньою метою було організуватися, аби у судовому порядку оскаржити результати виборів на посаду голови ОТГ. Ініціативна група вимагає провести перевибори на Щаливській ДВК №650531, де Роман Пустовий набрав 562 голоси, а Віктор Пунгін 81 голос.

Голова та секретар Ювілейної ТВК прокоментували, що в с. Щасливе такої високої явки ніколи не було. Варто зазначити, що Роман Пустовий не є сільським головою Щасливого, а набрав там більше голосів, ніж у рідному Ювілейному. З 2006 року він є чинним головою Ювілейного, де на цих виборах набрав 378 голосів. Учасники зібрання зазначали, що в день виборів відбувались підкуп виборців та тиск на них невідомих людей в камуфляжній формі. На акції вирішив виступити і Роман Пустовий, який в ході свого виступу фактично сварився з учасниками зібрання, люди почали скандувати «Перевибори». Після чого виборці створили страйковий комітет, записали свої вимоги та зібрали 226 підписів за перевибори у Щасливській ДВК. Скарги спостерігачів від різних суб`єктів виборчого процесу 3 листопада було передано до Олешківського суду.

Раніше ОПОРА повідомляла, що в селі Щасливе були зафіксовані агітаційні листівки з біографічними даними та фото чинного сільського голови Сергія Петроченка, а також його заклик: «Підтримати єдиного кандидата від наших сил – Пустового Романа Анатолійовича» на посаду голови ОТГ. Після встановлення результатів виборів Спостерагічі ОПОРИ виявили факти, які підтверджують зв'язок листівок з Сергієм Петроченком та Романом Пустовим.

Секретар комісії Ювілейної ТВК Тетяна Похилкіна розповіла спостерігачам, що за два тижні до виборів чинний голова с. Ювілейне та кандидат на посаду голови ОТГ Роман Пустовий прийшов до ТВК і вимагав зібрати всю комісію для реєстрації вищезгаданої листівки для агітації. Але після консультацій, в тому числі з правоохоронними органами, комісія відмовилась реєструвати листівку, в якій більшою мірою йшлося про чинного сільського голову Сергія Петроченка. Наступного дня листівка зникла з приміщення ТВК.

Також у ніч після виборів, коли ТВК приймала виборчу документацію від ДВК, майже о п`ятій годині ранку, в приміщення ТВК увірвалися кандидат на посаду голови Роман Пустовий та кандидат у депутати Віктор Вєтров. За словами голови Ювілейної ТВК Валерія Шлагана, на членів комісії здійснювався моральний тиск. «Коли комісія ще працювала з підсумковими протоколами, Вєтров і Пустовий увірвалися до приміщення і вимагали негайного оприлюднення результатів. Я вважаю, що це тиск на комісію. Після дня голосування на засіданні кандидати в нетверезому стані увірвалися до ТВК та перешкоджали роботі. Вони вимагали не приймати скарги від спостерігачів, що ми ніби не маємо права їх реєструвати, бо вибори вже пройшли. Психологічно тисли та втручались у наше безперервне засідання», - зазначив він.

Про подібний випадок у ніч виборів засвідчила у формі скарги й голова ДВК №650532, що в селі Ювілейне. У скарзі йшлося: «30 жовтня о 10:30 під час засідання ДВК по уточненню протоколів, група людей у камуфляжній формі з депутатом облради Віктором Вєтровим та журналістом «Таврія Ньюз» Кирилом Стремоусовим заблокували вхід до виборчої дільниці. Група людей зачинила двері, підперла їх секцією театральних стільців, накинули цепок на двері, тим самим закрили вхід з приміщення. На моє звернення до них дати пояснення, Роман Пустовий та Віктор Вєтров, які знаходились на той момент на дільниці, проявили свою бездіяльність та вимагали підсумкові протоколи. До тих пір поки протоколи не були підписані, двері не були розблоковані». Скарга була прийнята Ювілейною ТВК та передана до Цюрупинського відділу Новокаховської місцевої прокуратури та Олешківського відділення поліції.

6 11 2017 Kherson skarga 1 min

6 11 2017 Kherson skarga 2 min

Крім того, кандидат у депутати Ювілейної ОТГ самовисуванець Сергій Целеп розповів спостерігачам ОПОРИ про тиск на людей з боку Романа Пустового, а також пошкодження його автомобіля. «Роман Пустовий починає переслідувати людей, які проти нього. Так, 2 листопада мені пробили скати в машині. Також я чув, що люди, які залежать у своїй роботі від сільської ради, вже працювати там не будуть».

У неформальному спілкуванні зі спостерігачем ОПОРИ члени місцевої комісії та протестувальники розповідали про те, що на них також здійснюється тиск, залякування та погрози про звільнення з місця роботи, але вони бояться давати коментарі під запис.

Нагадаємо, під час здачі виборчої документації члени Ювілейної ТВК чотири рази відправляли дільничну виборчу комісію Щасливого на уточнення.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає, що правоохоронні органи повинні перевірити факти на предмет наявності або відсутності ознак передбаченого частиною 4 статті 157 КК України втручання службових осіб з використанням службового становища у здійснення виборчою комісією її повноважень шляхом незаконної вимоги чи вказівки з метою вплинути на рішення виборчої комісії.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.