Після повторного підрахунку голосів Дальницька ТВК призначила повторне голосування на 19 листопада з виборів депутатів сільської ради у виборчих округах №9 і №12 через те, що два кандидата набрали найбільшу та однакову кількість голосів виборців.

Під час голосування та проведення підрахунку голосів на ДВК жоден з кандидатів, довірених осіб чи офіційних спостерігачів не склали акти про порушення виборчого законодавства та не подавали скарги на дії ДВК. Протоколи ДВК на уточнення не поверталися.

31 жовтня до Дальницької ТВК звернулися кандидати у депутати з виборчів округів № 9 та № 12 з вимогою перерахувати голоси виборців на двох округах у зв’язку з тим, що на цих округах  кандидати набрали  на один голос менше, ніж переможці.

1 листопада виборча комісія на своєму засіданні розглянула заяви від кандидатів, під час якого були присутні кандидати, представники ЗМІ та невідомі особи, які вимагали від ТВК прийняти рішення про повторне голосування. Голова ТВК повідомила, що комісія під тиском вимушена була прийняти рішення про повторне голосування.  

Так, Дальницька ТВК здійснила повторний підрахунок голосів виборців у виборчих округах №9 і №12, згідно якого два кандидата набрали найбільшу та однакову кількість голосів виборців. Однак, голова комісії не змогла пояснити, на яких підставах вони здійснювали повторний підрахунок голосів.

Після цього виборча комісія склала протоколи про проведення повторного голосування в одномандатних виборчих округах № 9 і №12 на перших виборах депутатів Дальницької сільської ради Овідіопольського району. Згідно з протоколами, кандидати, що раніше мали на один голос менше, ніж їх конкуренти, набрали однакову найбільшу кількість голосів.

Згідно Закону «Про місцеві вибори» ТВК:

1) має право проводити повторний підрахунок за наявності відповідно оформлених актів суб’єктами виборчого процесу про порушення вимог закону під час проведення голосування та підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, що дозволяє поставити під сумнів результати підрахунку голосів виборців;

2) зобов’язана проводити повторний підрахунок у разі неможливості усунення без перерахунку бюлетенів неточностей у протоколі ДВК, а також у разі наявності ознак розпечатування пакетів із запакованими документами ДВК.

Радниця з юридичних питань Ольга Коцюруба зазначає, що такі факти повинні бути перевіреними правоохоронними органами на предмет наявності чи відсутності в діях комісії ознак фальсифікації виборчої документації (ч. 2 статті 158 КК України).

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).