Виборчий процес у Новополтавській об’єднаній територіальній громаді Миколаївської області охарактеризувався активною участю місцевих організацій партій, судовим процесом та неналежною роботою виборчих комісій. Про це під час прес-конференції у п’ятницю, 3 листопада, розповів представник громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області.

За його словами, Новополтавська ОТГ стала 21-ю об’єднаною громадою у Миколаївській області. Новополтавська громада об’єдналась з двох колишніх сільських рад сіл Новополтавка та Шевченкове та має порівняно невелику кількість виборців в громаді – 2335.  

Місцеві організації політичних партій активно долучились до процесів формування територіальної та дільничних виборчих комісій, а також висування кандидатів у депутати та на посаду голови.

«Якщо згадати вибори в ОТГ у 2016 році, то тоді основну кількість кандидатів складали самовисуванці, комісії формувались з великою часткою від подань голів районних виборчих комісій, оскільки партії не виявляли особливої активності. На цих виборах з 65 кандидатів у депутати тільки 14 було самовисуванцями, а з 7 кандидатів на посаду голови сільської ради – 3 самовисуванці. Кандидатів висували місцеві організації партій: «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Радикальна партія Олега Ляшка, «Наш край», «УКРОП», «Самопоміч», «Відродження», ВО «Батьківщина».

За його словами, під час виборчої кампанії місцеві організації партій використовували приблизно однакові форми агітації. Найбільш активно застосовувалось розповсюдження агітаційної  друкованої продукції, а також проведення зустрічі з виборцями. Основним порушенням в агітації суб’єктів виборчого процесу стало повне ігнорування процесу відкриття виборчого фонду.

Крім того, як відзначив представник ОПОРИ, Новополтавська територіальна сільська виборча комісія не мала достатньої законодавчої обізнаності, що і призвело до судового процесу.

«Комісія організовувала свою роботу належним чином – готувала проекти постанов, постанови приймались на засіданні, велись протоколи засідань, всі рішення оприлюднювались у спосіб, визначений комісією. Однак разом з тим вона не дотримувалась важливих вимог виборчого законодавства. Комісія зареєструвала двох кандидатів від однієї політичної сили в одному окрузі. І хоча тут є помилка районної організації партії, але комісія виявила свою необізнаність, і це призвело до того, що довелось скасовувати реєстрацію обох кандидатів. Слід зауважити, що на етапі виготовлення виборчих бюлетенів комісія не могла прокоментувати, яку кількість бюлетенів вони замовили на підприємстві. Бюлетені виготовлялись Новобузькою редакцією газети «Вперед», тому всю інформацію щодо рівня захищеності та кількості бюлетенів спостерігачам ОПОРИ вдалось дістати в редакції самої газети.  На всіх етапах виборчого процесу сільській комісії юридично та фізично допомагала Новобузька районна виборча комісія. Це було несподівано, зважаючи на те, що в 2016 році районні комісії через повну відсутність фінансування, ухилялись від роботи у комісії».

Він також додав, що  Новополтавська виборча комісія під час формування виборчих округів не дотрималась статті 17 ЗУ «Про місцеві вибори» щодо приблизно рівної кількості виборців у кожному окрузі, де похибка досягла у 150% між середньою кількістю виборців та округом з найбільшою кількістю виборців. Це стало приводом для судового позову з боку кандидата на посаду сільського голови Юрія Медведєва.

«25 вересня на той час ще не зареєстрований кандидатом на посаду сільського голови Юрій Медведєв з порушенням строків подав позовну заяву до Новобузького районного суду, де просив скасувати протокол №2 щодо утворення меж округів. Суд, не беручи до уваги порушення строків оскарження заявника, 4 жовтня задовольнив позовну заяву. У той же час 4 жовтня минав останній термін реєстрації кандидатів по відповідних округах. Тобто на той час і комісії, і політичні партії були у стані юридичної невизначеності, оскільки згідно з календарним планом вони не могли вже змінювати межі округів та поновлювати партійні конференції щодо висування кандидатів по новим округам. Новополтавська ТВК збиралась  оскаржити дане рішення в Одеському апеляційному суді, але виявилось, що Новобузький районний суд помилково дав 10 днів на оскарження, тому апеляційний суд залишив скаргу без розгляду, посилаючись на порушення строків оскарження та визнавши, що Новобузький районний суд зробив помилку в строках оскарження його рішення. 22 жовтня на засіданні комісія визнала факт скасування протоколу, як факту дії, а рішення щодо формування округів, яке сформовано у вигляді постанови, не оскаржувалось та є чинним. Також комісія вирішила звернутись до Новобузького районного суду із заявою щодо роз’яснення шляхів та механізмів виконання рішення суду, оскільки скасування меж округів може призвести до зриву виборів. Станом на 1 листопада відповіді від суду так і не було. 31 жовтня Новополтавська СВК прийняла рішення про визнання результатів виборів. Лише сьогодні суд надав відповідь комісії, відмовивши їй у наданні роз’яснення».

Представник ОПОРИ зазначив, що день голосування 29 жовтня пройшов з дотриманням основних вимог Закону щодо організації голосування, але не обійшлось без порушень та нестандартних ситуацій.

Так, спостерігачі ОПОРИ фіксували недотримання процедур при організації підрахунку голосів, коли члени дільничних виборчих комісій почали рахувати бюлетені з виборів депутатів, а не навпаки, з виборів на посаду голови ОТГ. Також в ДВК № 480486 в селі Єфремівка  не проводилася двохресна перевірка виборців, які взяли участь у голосуванні, і за підрахунком  контрольних талонів виборчих бюлетенів та відповідно по списках виборців. Дані випадки виправлялись комісією під час засідання після зауважень спостерігачів. Окрім цього, залишається проблемою голосування виборців без пред’явлення паспорта. Так, на ДВК №480493, село Шевченкове, спостерігач ОПОРИ зафіксував видачу виборчого бюлетеня виборцю за пред’явленням водійських прав, що є порушенням ЗУ «Про місцеві вибори» та Кримінального кодексу України. На зауваження спостерігача комісія не відреагувала, тому була викликана поліція та подана відповідна заява. Слід додати, що до ДВК №480493 у селі Шевченкове не було належним чином забезпечено підвіз виборців з віддалених  сіл Шевченкове-2 та Богомази, що призвело до найнижчої явки серед трьох дільничних виборчих комісій, які працювали 29 жовтня на території Новополтавської ОТГ. Також була зафіксована нетипова ситуація, коли у селі Єфремівка виборці у місці реєстрації в паспорті мали тільки назву села без вулиці та номеру будинку, тому члени ДВК не могли швидко ідентифікувати виборця щодо його приналежності до номеру округу та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах. В цьому випадку комісія орієнтувалася тільки на уточнені списки виборців, які їм надав Державний реєстр виборців. Крім того, на даній дільниці в селі Єфремівка о 20:00 зникло світло, тому комісії довелось рахувати бюлетені та заповнювати протоколи про підрахунок голосів при світлі від телефонів та ліхтарів. Це свідчить про неналежну роботу органів місцевого самоврядування, які заздалегідь не забезпечили ДВК належними умовами для роботи. Хоча електрики прибули на ремонт, члени комісії не пустили їх, адже вже йшов процес підрахунку голосів. Також члени ДВК №480485 (село Новополтавка) та ДВК №480493 (село Шевченкове) показали свою нездатність належним чином заповнювати протоколи про підрахунок голосів, це призвело до того, що багато протоколів було зіпсовано та не було можливості надати копії протоколів спостерігачам, що є адміністративним порушенням. 

31 жовтня на засіданні Новополтавська СВК встановила результати голосування відповідно до підсумкових протоколів. Найбільшу кількість мандатів отримали самовисуванці. «Блок Петра Порошенка» та «Наш край» отримали по три мандати, кандидати від партії «Відродження» отримали два мандати, об’єднання «Самопоміч»  та Радикальна партія Олега Ляшка - по одному мандату. На виборах на посаду Новополтавського сільського голови переміг Юрій Медведєв, висунутий районною організацією партії ВО «Батьківщина». За Юрія Медведєва віддали свої голоси 638 виборців, що склало 58,9% від загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні.

Результати виборів до Новополтавської сільської ради

Округ Депутат Суб’єкт висування
1 Медвєдєва Оксана Наш край
2 Сиволап Віктор Наш край
3 Пилипчук Ігор Самовисуванець
4 Ємельянова–Гогуленко Алла Самопоміч
5 Кітаров Сергій Наш край
6 Бєляков Віталій Радикальна партія
7 Харчук Сергій БПП
8 Вільчинська Людмила Самовисуванець
9 Ночевська Світлана Самовисуванець
10 Трунов Олександр Самовисуванець
11 Поляков Ігор БПП
12 Єрьоменко Тетяна Відродження
13 Яворська Нінель Відродження
14 Сіканець Оксана БПП

Результати виборів на посаду Новополтавського сільського голови

Кандидат Кількість отриманих голосів Суб’єкт висування
Кочерга Юрій 75 Самовисуванець
Макуха Віра 20 Самопоміч
Медведєв Юрій 638 Батьківщина
Поліщук Тамара 19 Самовисуванець
Скоропляс Оксана 71 Відродження
Стрєльніков Олександр 122 Наш край
Яцина Петро 109 Самовисуванець

«Можна підсумувати, що низький рівень підготовки до виборів територіальною та дільничними виборчими комісіями спричинений неналежною комунікацією з Центральною виборчою комісією та неможливістю відвідувати навчання, яке проводить навчальний центр ЦВК. Новополтавська СВК та Новобузька РВК заявляли, що не мають контактів ЦВК та навіть просили їх у спостерігачів ОПОРИ. Враховуючи правову невизначеність низки важливих виборчих процедур, ефективна взаємодія могла б розв’язати чимало проблемних питань. Крім того, представники комісій Новополтавської ОТГ не були присутні під час навчання ЦВК. Можна припустити, що, з одного боку, члени комісії не були зацікавлені  їхати на навчання, але в той же час навчання проходило в місті Олешки Херсонської області, і члени комісій Новополтавської ОТГ не мали змоги туди дістатись. Але не можна не звертати увагу і на недосконалість виборчого законодавства, що ставить суб’єктів виборчого процесу у правову невизначеність та неоднакове застосування положень Закону. Безперечно, є необхідність удосконалення виборчого законодавства про місцеві вибори». 

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)