Про особливості процесів голосування, підрахунку голосів, прийому виборчої документації та встановлення підсумків і результатів перших виборів у 19 громадах на Волині розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області під час прес-конференції «Вибори в ОТГ на Волині: результати громадського спостереження за процесом голосування та підрахунку голосів». Захід відбувся у вівторок, 31 жовтня, у Луцьку.

У 19 об’єднаних територіальних громадах у Волинській області 29 жовтня відбулись перші вибори депутатів та голів ОТГ. Станом на 15:00 31 жовтня результати встановили лише дев’ять з десяти територіальних виборчих комісій, інші продовжують над цим працювати. Зокрема, завершився процес встановлення підсумків та результатів виборів у Любешівській, Луківській, Турійській та Іваничівській селищних, Боратинській, Городищенській, Рівненській, Велимченській та Зарічанській ОТГ. Натомість Любомльська міська, Колківська і Цуманська селищні, Копачівська, Жидичинська, Дубечненська, Сереховичівська і Смідинська територіальні виборчі комісії ще працюють над встановленням результатів. З Оваднівською та Головненською виборчими комісіями представникам ОПОРИ зв’язатись не вдалось. Про це під час прес-конференції розповіла координатор кампанії спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області 

Підсумувала представниця ОПОРИ і результати громадського спостереження за процесами голосування, підрахунку голосів та прийому виборчої документації.

У день виборів 29 жовтня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині активно стежили за перебігом голосування. Спостереженням частково були охоплені одна міська, п’ять селищних та дев’ять сільських громад.

За словами представниці ОПОРИ, вже о 7:15 29 жовтня було зафіксовано перший факт недотримання виборчого законодавства – недостатня кількість виборчих скриньок на одній із дільниць. О 7:20 уже трапився інцидент, що завершився викликом поліції та написанням заяви про порушення прав спостерігача. Зокрема, спостерігача Громадянської мережі ОПОРА не пустили на виборчу дільницю № 070500. Таким чином, він не мав можливості спостерігати, як відбувалось ранкове засідання і чи був опечатаний сейф із виборчими бюлетенями.

«З-поміж інших порушень протягом дня голосування було виявлено відсутність належної кількості виборчих скриньок та кабінок для голосування на більше як двадцяти дільницях, здійснення антиагітації у приміщенні для голосування, недопуск кандидата на дільницю, численні спроби голосування без пред’явлення документа, що посвідчує особу (паспорта), невідомих осіб на дільниці, які не мали права голосу та не були зареєстровані як суб’єкти виборчого процесу»,

З позитивних тенденцій – не було виявлено жодного випадку порушень, які могли б вплинути на результати виборів чи могли б стати підставою для оскарження відповідних результатів.  

Щодо підрахунку голосів дільничними виборчими комісіями, то представниця ОПОРИ зазначила, що спостерігачі ОПОРИ, які перебували під час цього процесу на дільницях, не зафіксували жодного випадку порушення процедури підрахунку, тобто статті 79 Закону України «Про місцеві вибори». Відповідно, це є позитивною тенденцією у порівнянні із попередніми виборами в громадах на Волині, коли такі випадки траплялися досить часто.

«Під час прийому виборчої документації територіальними виборчими комісіями спостерігачі ОПОРИ перебували у приміщеннях п’яти ТВК, на яких відслідкували весь відповідний процес, зокрема, у Любомльській міській, Любешівській та Іваничівській селищних, Боратинській та Дубечненській сільських. У цих громадах було зафіксовано 18 випадків повернення дільничних виборчих комісій для складання «уточнених» протоколів. Причини різні – розбіжності у цифрах, технічні помилки, некоректні назви політичних партій (міська ОТГ) тощо. Щодо однієї дільниці у Любешівській громаді (№ 070580, с. Седлище) проводився перерахунок голосів через транспортування ДВК розпакованих протоколів про підрахунок голосів», 

На завершення координатор кампанії спостереження за виборами на Волині заявила, що вибори відбулись у всіх 19 громадах. Підстав для визнання виборів такими, що не відбулися чи недійсними немає. Втім, виборчий процес триває, оскільки 10 з 19 виборчих комісій ще не встановили результатів виборів.

 

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.