У ДВК у селі Балашове Іванівської ОТГ Херсонщини зафіксовано видачу бюлетенів без паспортів. Про це повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА. 

У ДВК № 650532 у селі Балашове Іванівського району Іванівської ОТГ один з членів комісій видав двом виборцям, чоловікові та жінці, бюлетені без паспортів громадян України. На зауваження спостерігача члени комісії не реагували, проте виборці вирішили покинути дільницю й за 20 хвилин повернулися з паспортами.

За словами членів ДВК, вони видали бюлетень без паспорта через те, що ці виборці особисто знайомі з членами комісії та мають родинні зв`язки. Крім того, за словами голови ДВК: «Всі так голосували, голосують і будуть голосувати».

Відповідно до частини 7 статті 77 Закону України «Про місцеві вибори» виборчий бюлетень видається лише при пред’явленні документа, що засвідчує особу громадянина. Крім цього, згідно з частиною 2 статті 3 Закону документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є лише паспорт громадянина України та тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Також варто зазначити, що близько 18:00 на дільниці перебувало лише 4 члени комісії. За поясненнями голови ДВК, решта людей пішли додому робити хатню роботу та доїти корів.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.