27 жовтня Іванівському аграрному ліцею подарували інтерактивну дошку. Вручення подарунку відбулось від імені однієї з політичних сил та кандидатки-самовисуванки в депутати Іванівської ОТГ.

За даними регіонального інтернет-видання Степ Ньюз (автор матеріалу Роман Воронов) 27 жовтня керівник херсонського обласного осередку Радикальної партії та депутат Херсонської обласної ради Василь Рудик вручив керівнику Іванівського аграрного ліцею нову інтерактивну дошку. У врученні подарунку також брала участь чинна депутатка Іванівської районної ради від Радикальної партії та кандидатка-самовисуванка в депутати Іванівської об’єднаної громади Ольга Бабіжаєва. Наразі вона працює в Управлінні соціального захисту населення Іванівської РДА. За інформацією ЗМІ, вартість такої дошки складає близько 20 тисяч гривень.

Нагадуємо, що частиною 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» прямо заборонено передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Як зазначає Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, в матеріалі  видання не уточнюється, чи проводилася кандидатами передвиборна агітація під час вручення цінного дарунка. Тому однозначно стверджувати, що відбулося правопорушення, яке має ознаки злочину, не можна, проте підстави для звернення до правоохоронців у осіб, які стали свідками порушення, є. Вартість дошки суттєво перевищує 3% розміру мінімальної заробітної плати - cуму неправомірної вигоди, яка розмежовує кримінальну та адміністративну відповідальність за непрямий підкуп виборців. Проте в повідомленні зазначено, що подарунок було вручено від імені політичної сили,  таким чином юридично жертводавцем могла бути інша особа або благодійний фонд, тоді підстав для притягнення до кримінальної відповідальності не буде.

Відповідно до частини 1 статті 214 КПК України, слідчий чи прокурор може розпочати досудове розслідування також після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зокрема і за повідомленнями в пресі.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.