Члени ДВК в селі Щасливе повідомили спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА про спроби вплинути на передвиборчі процеси з боку сільського голови.

24 жовтня спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА в селі Щасливе були зафіксовані агітаційні листівки, в яких викладено біографічні дані та фото чинного сільського голови Сергія Петроченка, а також його заклик: «Підтримати єдиного кандидата від наших сил – Пустового Романа Анатолійовича». Варто зазначити, що Роман Пустовий є чинним головою села Ювілейне. У вихідних даних листівки зазначено – замовник: Петроченко С. О. Наклад 2500 прим. Відповідальний за випуск Пустовой С. О. надруковано ПП «Типографія «СТАР».

Голова Щасливської сільської ради відмовився давати офіційний коментар з цього приводу спостерігачам ОПОРИ. Голова Ювілейної сільської ради, кандидат на посаду голови Ювілейної ОТГ наразі перебуває у відпустці, спроби зв’язатися телефоном та зустрітися зі спостерігачами ОПОРИ проігнурував.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадаянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, на виборах в об’єднану територіальну громаду Сергій Петроченко кандидатом не висувався, таким чином у нього відсутній виборчий фонд. Проведення агітації за кандидата за рахунок коштів іншої особи є порушенням порядку надання та отримання фінансової (підтримки) для здійснення передвиборної агітації та тягне адміністративну відповідальність відповідно до статті 212-15 КУпАП.

Натомість, як зазначає секретар ДВК №6505031 Вікторія Фисина: «17 жовтня наша комісія звернулась із проханням надати приміщення. Голова Щасливської сільської ради сказав, щоб ми йшли до будинку культури. Проте, директор будинку культури зустріла нас із нецензурною лайкою і відмовилась надавати ключі комісії. Наша ДВК подала скаргу щодо цього інциденту голові Ювілейної ТВК Валерію Шлагану», - розповіла вона.

Ольга Коцюруба наголошує, що надання  необхідних приміщення для виборчих комісій, повідомлeння про їх адресу виборчу комісію, що утворює відповідну виборчу комісію, не пізніш як за один день до її формування, забезпечення охорони цих приміщень відповідно до пункту 1 частини 1 статті 73 Закону України “Про місцеві вибори” є обов’язком органів місцевого самоврядування та відповідних органів державної влади.

За словами секретаря комісії, чинний голова села Щасливе Сергій Петроченко звертався до ДВК №6505031 із вимогою бути присутнім на засіданнях комісії, в тому числі в день голосування та на засіданні з підрахунку голосів.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що відповідно до частини 9 статті 27 Закону України “Про місцеві вибори” право бути присутнім  на засіданні комісії мають лише члени Центральної виборчої комісії, працівники Секретаріату Центральної виборчої комісії та Служби розпорядника Державного реєстру виборців; кандидати в депутати, їх довірені особи, офіційні спостерігачі, від кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі (разом не більше двох осіб від відповідної місцевої організації партії або кандидата в депутати);  кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидати на посаду старости, їх довірені особи, офіційні спостерігачі (не більше однієї особи від одного кандидата); офіційні спостерігачі від громадських організацій, іноземних держав і міжнародних організацій (не більше двох осіб від однієї організації); представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації). Інші особи можуть бути присутніми на засіданні комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії відповідно до прийнятого нею рішення. Перебування інших осіб на виборчій дільниці під час проведення голосування, а також на засіданні комісії під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування не дозволяється.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.