Громадянська мережа ОПОРА звернулась до голови Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлії Тимошенко із ініціативою щодо проведення спільної зустрічі представників ОПОРИ та керівництва партії для вивчення фактичних обставин та фактів, які у недеталізованому вигляді оприлюднювалися народними депутатами України про здійснення тиску і погроз щодо кандидатів політичної сили на перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року.

Громадянська мережа ОПОРА із серйозним занепокоєнням ознайомилась з інформацією, оголошеною низкою  народних депутатів України. Зокрема, ОПОРА уважно вивчила відповідні заяви голів парламентських комітетів, членів депутатської фракції ВО «Батьківщина» Сергія Власенка та Григорія Немирі.

Відповідно до методології незалежного, позапартійного спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА,  заяви кандидатів або представників політичних партій про здійснення на них  незаконного тиску є безумовною підставою для дослідження  викладених фактів, а у разі їх підтвердження - включення оцінок виявлених порушень до проміжних та остаточних звітів за результатами спостереження організації на виборах. Будь-яка інформація про здійснення незаконних дій щодо кандидатів також є належною підставою для проведення правоохоронними органами об’єктивної перевірки, про що було зазначено у проміжному моніторинговому звіті ОПОРИ від 27.10.2017.

Спостерігачі ОПОРИ активно взаємодіють із місцевими організаціями політичних партій - суб’єктами виборчого процесу у територіальних громадах,  виборчими комісіями, органами влади та правоохоронцями із метою виявлення їхньої оцінки проблем виборчого процесу та перевірки інформації про порушення, яка ними оприлюднюється. Відповідна комунікація належного рівня встановлена спостерігачами ОПОРИ  і з місцевими організаціями  ВО «Батьківщина». 

На поточний момент спостерігачі  ОПОРИ не отримали від місцевих організацій ВО «Батьківщина» та відповідних кандидатів достатньої інформації, яка б дозволила якісно верифікувати повідомлення про здійснення незаконного тиску на кандидатів та членів виборчих комісій в межах конкретних ОТГ.

У зв’язку з цими обставинами Громадянська мережа ОПОРА звернулась до голови Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлії Тимошенко із ініціативою щодо проведення спільної зустрічі представників ОПОРИ та керівництва ВО «Батьківщина» для вивчення конкретних обставин та фактів, які в узагальненому вигляді (недеталізованому вигляді) оприлюднювалися народними депутатами України.  У межах такої зустрічі, у разі її проведення, представники ОПОРИ очікують отримати відомості, підтвердження, документи, необхідні моніторинговій організації для врахування масштабів та наслідків імовірних порушень у остаточному моніторинговому звіті ОПОРИ.

Для спостерігачів ОПОРИ є важливим отримання інформації про досвід взаємодії представників ВО «Батьківщина» із правоохоронними органами з питань, які стосуються можливих випадків  незаконного впливу на кандидатів та партійних активістів. ОПОРА висловила у зверненні переконання, що активна взаємодія із правоохоронними органами є важливою складовою спонукання держави до забезпечення невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав громадян.

«Гарантування всім партіям та кандидатам рівних можливостей і безстороннє ставлення органів державної публічної адміністрації до усіх учасників виборчої кампанії є неодмінною умовою для визнання виборів демократичними та вільними», - говориться у листі.