24 жовтня спостерігач ОПОРИ звернувся в поліцію із заявою щодо непрямого  підкупу виборців, який зафіксував під час урочистого відкриття шкільного спортивного майданчика.

Спостерігачем зафіксував, як кандидат  на  посаду Переріслянського сільського голови Іван Мельник 20 жовтня (близько 10 год. 30 хв.)  в селі Фитьків Надвірнянського  району подарував дві коробки  зі  світильниками під  час відкриття  футбольного  майданчика зі  штучним  покриттям на  території Фитьківської ЗОШ 1-3 ступеня.

Дії Івана Мельника, на думку спостерігача ОПОРИ, містять ознаки злочину, передбаченого частиною 3 статті 160 КК України ( здійснення агітації шляхом передачі неправомірної вигоди та товарів).  Вартість  світильників, очевидно, перевищує три відсотки розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тому вони можуть вважатися  неправомірною вигодою в розумінні статті 160 КК України.  Також світильники не належать до  товарів, що містять візуальні зображення, найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг (частина 4 статті 60 Закону України “Про місцеві вибори”).

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував факти передачі світильників на відео та попросив долучити до матеріалів провадження.

«Хочу нагадати, що здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів, робіт, послуг – карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років», – наголошує Остап Матківський, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Івано-Франківській області.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, правоохоронним органам слід перевірити чи були світильники передані на баланс школи, та від кого і яким чином оформлюється така передача.

“Дуже часто кандидати в обхід норм Кримінального кодексу оформлюють подарунки юридичним особам не від свого імені, а від імені благодійного фонду. В такому випадку, на жаль, підстави притягнення до кримінальної відповідальності відсутні”, - сказала вона.

Слід також зазначити, що Закон України «Про місцеві вибори» передвиборчою агітацією визначає будь-яку діяльність з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів (частина 1 статті 54).

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Остап Матківський,

координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Івано-Франківській області

тел.: 093 32 53 192, 098 82 75 061

email: [email protected]

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.