11 жовтня Куяльницька сільська виборча комісія Подільського району затвердила текст виборчого бюлетеня, в якому першим розташований кандидат на голову об'єднаної громади Володимир Павлович Сінько, а наступним - кандидат Володимир Павлович Синько. Такий порядок прізвищ у виборчому бюлетені запропонувала секретар Куяльницької сільської ТВК Христина Барбан, більшість членів комісії її підтримали.

Згідно з абзацом 4 пункту 7 статті 74 Закону «Про місцеві вибори» у виборчому бюлетені для голосування в єдиному одномандатному виборчому окрузі зазначаються порядкові номери, під якими в алфавітному порядку включені до бюлетеня зареєстровані кандидати на посаду сільського голови. Зазначимо, що в українському алфавіті порядок букв наступний: спочатку буква «и», далі «і».

Володимир Синько звернувся до Котовського міськрайонного суду Одеської області, який 13 жовтня ухвалив постанову, якою задовольнив вимоги кандидата: визнав противоправною та скасував постанову Куяльницької сільської територіальної виборчої комісії Подільського району Одеської області №73 від 11 жовтня 2017 року «Про затвердження тексту виборчих бюлетенів з виборів голови та депутатів Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області для голосування в одномандатних виборчих округах на Перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 29 жовтня 2017 року» в частині затвердження тексту виборчого бюлетеню з виборів голови Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області (Куяльницького сільського голови) для голосування в одномандатному виборчому округу на Перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 29 жовтня 2017 року; зобов’язав відповідача затвердити новий текст виборчого бюлетеня з виборів голови Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області (Куяльницького сільського голови) відповідно до вимог абзацу 4 частини 7 статті 74 Закону України «Про місцеві вибори»; зобов’язав відповідача протягом одної доби (24 години) з дня набрання цією постановою законної сили, скласти та надати до суду звіт про виконання цієї постанови.

Того ж дня на засіданні Куяльницька виборча комісія не внесла до порядку денного розгляд рішення суду – більшість членів ТВК утрималися.

14 жовтня члени виборчої комісії скликали засідання, не попередивши третину комісії, зокрема голову і заступника Куяльницької сільської виборчої комісії. На цьому засіданні члени Куяльницької ТВК прийняли рішення подати апеляційну скаргу до суду, щоб залишити текст виборчого бюлетеня. Це рішення голова Куяльницької ТВК змогла отримати лише через два дні.

Відповідно до абзацу 3 пункту 15 статті 27 Закону рішення виборчої комісії вивішується на стенді офіційних матеріалів комісії для загального ознайомлення не пізніше ранку наступного дня після дня його прийняття.

16 жовтня голова Куяльницької сільської ТВК Валентина Монастирська скликала засідання, на якому планувалося винести на розгляд комісії рішення Котовського міськрайонного суду Одеської області і затвердити новий текст виборчого бюлетеня на виборах Куяльницького сільського голови. Однак 11 із 18 членів ТВК, що брали участь у засіданні 14 жовтня, не з'явилися.  Так, через відсутність кворуму Куяльницька ТВК засідання не провела.

17  жовтня Валентина Монастирська написала заяву до поліції і  Подільської районної ТВК про порушення термінів затвердження тексту виборчого бюлетеня і про загрозу зриву виборів у громаді.

17 жовтня справу № 2-а/505/52/17 направлено на розгляд до апеляційного суду.

Так, згідно з частиною 3 статті 74 Закону «Про місцеві вибори» текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними ТВК не пізніш як за 17 днів до дня голосування, тобто не пізніше 11 жовтня.

Зазначимо, що Куяльницька сільська виборча комісія одного разу проігнорувала рішення суду. Так, під час реєстрації кандидатів комісія відмовила у реєстрації п’яти кандидатам від Аграрної партії України, пояснюючи тим, що ці особи не були висунуті на партійній конференції. Кандидати звернулися до Котовського міськрайонного суду Одеської області з вимогою скасувати рішення про відмову у реєстрації і прийняти рішення про реєстрацію. Однак на своєму засіданні, більшість членів Куяльницької сільської виборчої комісії при розгляді питання про реєстрацію п’яти кандидатів від Аграрної партії України проголосували «проти», не виконуючи рішення суду.

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, можна говорити, що в діях членів комісії прослідковуються ознаки злочинного характеру, в цьому контексті можна говорити про ухилення від роботи члена комісії (частина 1 статті 157 КК України).

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.